Vianočné čokoládky boli v bývalom Československu tradičnou sladkosťou, ktorú sa pripravovala počas Vianoc.
Boli to jednoduché, ale chutné čokoládky, ktoré sa obvykle pripravovali z dostupných surovín, ako bola čokoláda, tuk a cukor.
Potrebujeme:
200 g várovej čokolády
100 g tuku (cera)
100 g práškového cukru
1 lyžička vanilkovej arómy
1/4 lyžičky soli
Formičky na čokoládky
Niť na zavesenie
Pozlátka alebo iná dekorácia (voliteľné)
Postup:
V hrnci na miernom ohni roztopíme čokoládu a maslo.
Pridáme práškový cukor, vanilkový extrakt a soľ a dobre premiešame, kým sa cukor nerozpustí.
Hmotu nalejeme do formičiek.
A takto necháme zachladnúť a stuhnúť.
Ak chceme, aby sa čokoládky dali zavesiť na stromček, pred zachladnutím do nich vložíme niť.
Po stuhnutí čokolády opatrne vyberieme z formičiek.
Ak chceme, čokoládky môžeme ozdobiť pozlátkou alebo inou dekoráciou.
Tipy:
Ak chceme, aby bola čokoláda lesklá, môžeme do nej pridať 1/2 lyžičky mlieka.
Ak chceme, aby bola čokoláda chuťovo výraznejšia, môžeme do nej pridať 1 lyžičku kakaa alebo kávového extraktu.
Čokoládky môžeme pripraviť aj v rôznych chutiach, napríklad s prídavkom lieskových orechov, kokosu, sušeného ovocia alebo iných obľúbených ingrediencií.
Čokoládky – tmavá a biela verzia
Tmavá:
250 g práškového cukru
250 g stuženého tuku
100 g kakaa
2 lyžice zemiakovej múčky (Solamyl)
príchuť (orechy, mletá káva, kokosová múčka, rum…)
Biela:
250 g práškového cukru
250 g stuženého tuku
100 g sušeného mlieka
Postup:
Pripravíme vodný kúpeľ – do hrnca dáme vodu, privedieme ho do varu, necháme prebublávať.
Na hrniec s vodou postavíme sklenenú alebo nerezovú misku, prípadne hrniec s tenkým dnom, do ktorého dáme suroviny.
Do misky alebo hrnca dáme na bielu čokoládu cukor, stužený tuk a sušené mlieko, necháme rozpustiť a dôkladne rozmiešame.
Na prípravu tmavej čokolády postupujeme rovnako, len pridáme kakao, Solamyl a príchuť (nemusí byť).
Formičky na čokoládu vypláchneme studenou vodou a plníme teplou zmesou, ktorú sme pripravili nad vodným kúpeľom.
Naplnené formičky dáme stuhnúť do chladu.