plny-hrniec_transparent_negativ.png

Nerobte z nej len čaj: Babička ma naučila NOVÝ spôsob, ako variť žihľavu – aj manžel ostal po vyskúšaní ohromený!

Babička ma naučila, ako využiť žihľavu na prípravu jedného skutočného skvostu.

 

 

Fantastického žihľavového chlebíka podľa receptu, ktorý má už viac ako 100 rokov.

Chlebík má unikátnu zelenú farbu a výnimočnú chuť.

Ak chcete vyskúšať niečo nové, toto pečivo určite odporúčame.

 

 

Žihľava je liečivá rastlina, v našich podmienkach jedna z najliečivejších. Skvele funguje na prečistenie krvi a krvotvorbu. Posilňuje slinivku brušnú, pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi. Pôsobí preventívne proti chorobám močových ciest. Je veľmi vhodná na jarné kúry, pretože prečisťuje tráviaci trakt. Je účinná aj pri prevencii zápchy.

Ako postupovať?

Natrháme si mladé listy žihľavy.

Žihľavu dáme do nádoby a zalejeme vriacou vodou.

 

 

Po niekoľkých minútach vriacu vodu vylejeme a zalejeme ľadovou vodu.

Takto pripravená žihľava sa zvyčajne používa na plnenie koláčov, do šalátov, ako komponent do omelety alebo chleba.

Na cesto musíme žihľavu rozmixovať v mixéri.

Potrebujeme asi 500 ml takejto zelenej hmoty.

 

 

Do mixéra môžeme pridať pár strúčikov cesnaku – bude to ešte chutnejšie.

Do hmoty pridáme soľ, 1 polievkovú lyžicu oleja a sirup z brezovej šťavy – môžeme nahradiť medom, cukrom.

Preosejeme 150 g chlebovej múky. 

Pridáme zvyšnú múku (asi 300 g) v závislosti od múky a miesime.

 

 

Cesto zrolujeme do lopty a prikryjeme fóliou a uterákom.

Dáme do tepla a čakáme až cesto nakysne. Potom – posypeme stôl múkou a tvarujeme, až kým sa cesto neprestane lepiť na ruky.

Ruky si môžeme natrieť olejom.

 

 

Vytvarované cesto vložíme do formy.

O hodinu neskôr cesto vyplní formu až po okraj.

Rúru necháme zohriať na maximum.

 

 

Na dno vložíme keramickú nádobu.

Medzitým namažeme povrch chleba medom a vodou alebo sirupom. P

osypeme ľanom a sezamovými semienkami.

Nalejeme vodu do misy v rúre – musíme vytvoriť paru.

 

 

Teplota je 280 stupňov.

V tomto režime necháme 10 minút.

Vodu odstránime, rúru rýchlo vyvetráme. Teplotu znížime na 200 stupňov a pečieme, až kým sa chlieb neupečie, asi 40 minút.

Recept na super zdravú žihľavovú omeletu

 

Potrebujeme:

1 vajce

2 bielka

200 g mladej žihľavy

2 strúčiky cesnaku

1 malá cibuľa zeleninový vývar

1 PL olivového oleja

kurkuma

soľ

korenie

Postup:

Listy veľmi mladej žihľavy umyjeme a len krátko (asi minútu) povaríme v 1 litri osolenej vody (kávová lyžička na 1 l vody).

 

 

Osolením vody zabránime zhnednutiu žihľavy.

Uvarené žihľavy necháme odkvapkať na sitku a ľahko ich rozmixujeme na malé kúsky.

V hrnci si na oleji orestujeme 1 strúčik cesnaku a cibuľku.

 

 

Môžeme pridať trochu zeleninového vývaru a krátko povaríme.

Pridáme žihľavy.

Môžeme ešte dochutiť čerstvo prelisovaným cesnakom a prípadne soľou.

Rozpálime si panvicu, ktorú len ľahko potrieme olivovým olejom.

V miske rozšľaháme vajíčko a bielka.

 

 

Osolíme, okoreníme a pridáme kurkumu.

Vlejeme do rozpálenej panvice a pečieme z oboch strán.

Na záver pridáme dovnútra žihľavovú zmes, preložíme a servírujeme.  Kurkuma je korenie obsahujúce prírodné farbivo kurkumín. Pôsobí protizápalovo, zlepšuje trávenie tuku, podporuje detoxikačnú funkciu pečene. TIP: Vajcia sú veľmi zdravé, obsahujú výborne vstrebateľné bielkoviny, vitamíny skupiny B. Ak chceme ale obmedziť príjem tukov, vždy sa vyhnite aspoň časti žĺtkov.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes