plny-hrniec_transparent_negativ.png

Maslo z obchodu je čoraz drahšie a menej kvalitné: Vyrobte si ho doma z jedinej prísady a máte istotu, že jete to najlepšie!

Toto domáce maslo je neskutočne chutné a to z obchodu sa mu nemôže rovnať!

Maslo je čoraz drahšie a stále častejšie nám v obchodoch podsúvajú menej kvalitné náhrady, ktoré žiaľ s originálnym mliečnym výrobkom nemajú takmer nič spoločné.

 

 

Naučte sa jednoduchú fintu, ako vyrobiť poctivé maslo doma, z jednej prísady.

Je neskutočne chutné a to z obchodu sa mu nemôže rovnať!

Potrebujeme:

2 tégliky smotany na šľahanie (musí mať viac ako 30% tuku)

Dobrá rada od gazdiniek:

 

 

 

V obchode si vyberte smotanu bez stabilizátorov, máte ju ušľahanú za polovičný čas

Pred prípravou masla ju vyberte z chladničky, ideálna teplota na prípravu masla je 10 stupňov

Postup:

Smotanu vylejeme do misky a šľaháme.

 

 

Keď ušlaháme šľahačku je potrebné myslieť na to, že ďalším šľahaním bude hmota stále hustejšia a hustejšia.

Ja radím preložiť ju do nádobky ponorného mixéra a mixovať.

Môžete samozrejme pokračovať aj so šľahačom, ale trvá to dlhšie.

 

 

Hmotu mixujeme ponorným mixérom.

A po chvíli môžeme vidieť, že sa oddeľuje podmaslie a pevná hmota, ktorá je stále hustejšia (chvíľami to pre mixér môže byť poriadny oriešok, ale môj to zatiaľ vždy zvládol bez poškodenia).

Keď vidíte, že hmota je už dostatočne tuhá, sceďte podmaslie – odložte si ho na prípravu chlebíka, alebo len tak na pitie, či do kávy.

 

 

Hrudku masla vezmeme do rúk.

Dáme pod stredný prúd tečúcej vody a jemne hnetieme, aby sa vylúčil zvyšok srvátky.

Potom je dobré hrudku opäť vrátiť do nádobky mixéra a opäť premixovať.

 

 

Následne prepláchnuť a premiesiť pod tečúcou vodou.

Hrudka masla je hotová, keď z nej vychádza čistá voda.

Ja som postup s premývaním opakovala 2x.

 

 

Maslo môžete osoliť,okoreniť, zmiešať s bylinkami, alebo podávať čisté.

Chutí výborne.

Jarmila. H

Druhý recept – maslo z jogurtu

Maslo je výborné, lahodné a chutí celej rodine.

Potrebujeme:

4 tégliky hustého bieleho jogurt (500 g)

 

 

Ďalej budeme potrebovať:

Šľahač

Vodu

Ľad

Postup:

Základom je pracovať s čo najhustejším bielym jogurtom.

Jogurty otvoríme a dáme do nádoby od šľahača.

Pridáme 150 ml vody.

 

 

Zakryjeme a začneme šľahať.

Šľaháme pri pri minimálnej rýchlosti 10 minút.

Po 10-tich minútach môžete vidieť, že sa z hmoty oddelila pevná časť – maslo a tekutá.

Tekutinu zlejeme, ide o cmar, ktorý môžete následne využiť pri vianočnom pečení.

 

 

Ja ho napríklad pridávam do cesta na domáce vanilkové sušienky.

Teraz opäť nádobu zatvoríme a ešte krátko prešľaháme.

Teraz môžete vidieť, že v nádobe už ostala len krásna pevná hmota (maslo).

 

 

Teraz maslo vyberieme a preložíme do misky.

V rukách ešte postláčame a vytlačíme cmar.

Maslo vložíme do studenej vody na 10 minút.

Najlepšie je do vody pridať aj kúsky ľadu, aby bola čo najstudenšia.

Potom maslo zabalíme do papiera na pečenie.

Odložíme do chladničky na 3 hodiny a máme hotovo.

 

 

Maslo môžeme natierať na chlebík, vianočku, alebo pridávať do obľúbených dezertov.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes