plny-hrniec_transparent_negativ.png

Odkedy mám tento RECEPT, knedľa sa u nás nekupuje: Páperovo jemné, vnútri samá bublinka – tomuto sa žiaden recept nevyrovná!

Výborný recept na domácu knedľu, ktorá je úžasne vláčna a nadýchaná.

Jej príprava je jednoduchá a mne sa ešte nestalo, že by sa nevydarila.

Odporúčam ju úplne každému.

 

 

Domáca parená knedľa je najlepšia príloha k omáčkam, mäsu a najrôznejším domácim špecialitám.

Ak sa vám zvýši knedľa z obedu, môžete ju opražiť na cibuľke a pripraviť z nej výbornú večeru.

Potrebujeme:

 

 

500 g polohrubej múky (už som skúsila aj pol na pol s hladkou múkou a tiež bol výsledok skvelý)

250 ml mlieka+voda (125ml + 125ml) – ja dávam perlivú minerálku

1 lyžičku soli

1 vajce

2 lyžicu oleja

1 sáčok droždia (prípadne 1/2 kocky čerstvého)

2 lyžice kr. cukru

Postup:

Najskôr si klasicky pripravíme kvások.

 

 

V miske si zmiešame 3-4 lyžice múky s vlažným mliekom a vodou.

Pridáme cukor, droždie a počkáme aj 20-30 minút, kým vyjde pekný kvások.

Potom pridáme do misky ostatné prísady.

 

 

Vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme asi  znova 30-40 minút podkysnúť.

Potom vytvarujeme na pomúčenej doske tvar knedle – podlhovastý bochník.

Necháme ešte aspoň 20 minút podkysnúť.

 

 

Naparujeme klasickým spôsob na paráku:

Na dno hrnca dáme vodu, položíme pomastený parák – alebo si naň položíme papier na pečenie, aby sa knedľa neprichytila.

Uložíme knedľu.

 

 

Paríme 20 minút.

Počas celej doby hrniec neotvárajte.

 

 

Po 20 minútach vytiahneme knedľu na drevenú dosku.

Popicháme špáradlom.

Na ruky si dáme tak 1 čl oleja a knedľu potrieme, aby nám tak nevysychala.

 

tjn

 

Knedľa ostane nádherne nadýchaná aj keď ju popicháte špáradlom.

Dobrú chuť prajem!

 

Majka C.

Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes