Táto majonéza je vynikajúca do šalátov, k hlavným jedlám alebo na obložené chlebíčky a sendviče.
Pripravíte ju veľmi ľahko, za pár sekúnd a je vždy sa vydarí. Chuť sa nelíši od chuti klasickej majonézy.
Návod od kuchárky sme našli na youtube.
Majonéza bez vajec
Klasická majonéza sa vyrába zo žĺtkov, oleja, octu, horčice a korenín. Vajcia v tomto procese zohrávajú kľúčovú úlohu, pretože lecitín v žĺtkach emulguje olej a vodu, čím vznikne typická hustá a krémová konzistencia.
Prečo mlieko?
Mlieko obsahuje tuky a bielkoviny, ktoré môže slúžiť ako emulgátor podobne ako žĺtky. Niektoré recepty na majonézu z mlieka využívajú práve túto vlastnosť.
Potrebujeme:
100 ml mlieka (izbovej teploty)
200 ml oleja (izbovej teploty)
2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
čajová lyžička horčice
1/3 čajovej lyžičky sušeného cesnaku
½ lyžička soli
Postup:
Nalejte mlieko a olej do čistej nádobky.
Ponorte mixér do nádoby a zapnite ho.
Mlieko a olej sa premiešajú.
Pridajte horčicu, granulovaný cesnak, soľ a citrónovú šťavu.
Rozmixujte mixérom.
Mixujeme, až kým sa hmota nezmení a nezhustne.
Majonéza je pripravená.
Môžete ju skladovať v chladničke 5 až 7 dní.
Dôležitá poznámka: Je dôležité, aby všetky ingrediencie mali rovnakú teplotu (izbovú). To výrazne ovplyvní úspešnosť emulgácie.
Tipy:
Použi plnotučné mlieko: Vyšší obsah tuku podporí emulgáciu.
Experimentuj s olejmi: Rôzne oleje dodajú majonéze odlišnú chuť.
Pridaj ďalšie príchute: Môžeš pridať bylinky, cesnak alebo iné korenie podľa chuti.
Skladuj v chladničke: Domácu majonézu skladuj v chladničke a spotrebuj ju čo najskôr.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Video návod: