Najlepšia bublanina na svete. Pečiem ju už takto už 20 rokov a lepšiu som za tú dobu nemala!
Legendárny dezert zo slovenských kuchýň
Bublanina je obľúbený slovenský koláč, ktorý si získal srdcia mnohých ľudí svojou jednoduchou prípravou a lahodnou chuťou. Okrem toho má aj bohatú históriu a tradície, ktoré ju robia ešte výnimočnejšou.
Bohatá história
Pôvod bublaniny siaha do 19. storočia, kedy sa v slovenských kuchyniach začali objavovať rôzne variácie sladkých koláčov s ovocím.
Názov „bublanina“ pochádza od slova „bublina“, ktoré odkazuje na charakteristickú bublinkatú štruktúru cesta.
Bublanina sa tradične piekla pri rôznych príležitostiach, ako sú sviatky, oslavy a nedeľné návštevy. Často sa podávala s čajom alebo kávou a bola obľúbeným dezertom medzi deťmi aj dospelými.
Zaujímavé fakty o bublanine:
-Bublanina je jedným z najobľúbenejších koláčov na Slovensku a v Českej republike.
-Existuje viac ako 100 rôznych receptov na bublaninu.
-Bublanina sa dá piecť aj v mikrovlnnej rúre.
–V roku 2010 sa na Slovensku usporiadala súťaž o najväčšiu bublaninu, ktorá mala priemer 2 metre.
Na dokonalú bublaninu potrebujeme:
2 hrnčeky polohr.muky
1/2 kypriaceho prášku
1 hrnček kryštálového cukru (odporúčam z cukru trochu neho ubrať a pridať 1 balicek vanilkoveho cukru, bublanina je potom voňavejšia)
1/2 hrnček mlieka
1/2 hrnčeka oleja
3 vajíčka
štipka soli
ovocie (voliteľné):
jahody
maliny
čučoriedky
jablká
marhule
broskyne
zmes drobného ovocia
(ak používate čerstvé, obaľte ho v hladkej múke – neklesne na spodok pelchu)
(pozn. hrnček 2,5dl)
Postup:
Všetky prísady okrem ovocia spolu zmiešame a vymiešame jednotné cesto.
Navrstvíme ho na menší vymastený, múkou vysypaný plech.
Navrch poukladáme čerstvé jahody obalené v múke a v rúre vyhriatej na 150 stupňov (alebo na teplotu, na akej bežne pečieme koláče).
Pečieme asi 30-40 min.
Ak chcete bublaninu ešte vylepšiť, pečte ju spolu s posýpkou
Existuje mnoho variácií posýpky na bublaninu, ale tu je jeden z najbežnejších receptov
Potrebujeme:
100 g hladkej múky
80 g studeného masla
50 g práškového cukru
1 vanilkový cukor (voliteľné)
Postup:
Múku preosejte do misky. Pridajte studené maslo nakrájané na kocky a rukami ho rozdrvte s múkou, kým nevznikne mrvenica.
Pridajte cukor a vanilkový cukor (ak používate) a premiešajte. Posýpku môžete hneď použiť na bublaninu alebo ju dať na 10 minút do chladničky, aby stuhla.
Tipy:
Do posýpky môžete pridať aj škoricu, kakao, nasekané orechy alebo hrozienka.
Ak chcete mať posýpku chrumkavejšiu, môžete do nej pridať aj 1 lyžicu studeného mlieka.
Posýpku môžete na bublaninu dať pred pečením alebo po upečení.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
autor: Ľubka