plny-hrniec_transparent_negativ.png

Výborný recept na púpavový džem s citrónom, ktorý musíte vyskúšať: Poponáhľajte sa a pripravte si ho, kým ešte púpavy kvitnú!

Jar je najlepším obdobím v roku, pretože všetko naokolo je zabalené do kvetov a je to nielen pastva pre oči, ale mnohé z nich sú aj užitočné.

Do tejto skupiny sa určite radí aj púpava. Vďaka portálu takprosto vám dnes prinášame recept na chutný púpavový džem s citrónom. Vyskúšajte a nebudete ľutovať!

Výhody púpavy pre zdravie

-je nasýtená vitamínom C, betakaroténom, ako aj zinkom, fosforom, železom, draslíkom, jódom a mangánom

-lieči bronchitídu a prechladnutie

-vďaka svojim sedatívnym a expektoračným vlastnostiam bojuje s nespavosťou, stresom, podráždenosťou

-spomaľuje starnutie pokožky

-posilňuje srdce a cievy

-znižuje krvný tlak a zabraňuje rozvoju cukrovky

Pomáha pečeni a gastrointestinálnemu traktu

-znižuje kyslosť žalúdka a je indikovaná pri ľahších formách gastritídy

-má mierny choleretický účinok

-vďaka vláknine lieči zápchu a normalizuje chuť do jedla

-zmierňuje zápal močového mechúra a močových ciest

-čistí krv a tkanivá od toxínov a jedov, odporúča sa pri otrave jedlom

-odstraňuje toxíny a rádionuklidy z pečene : tieto látky sú nebezpečné, pretože ničia bunky, urýchľujú starnutie a spôsobujú astmu, srdcové choroby a rakovinu

Ako ho pripraviť?

Ak chcete pripraviť vynikajúci púpavový džem, najskôr je potrebné kvety správne pozbierať.

Ideálne je zbierať púpavy počas slnečného dňa, keď sú úplne otvorené. Je tiež dôležité, aby boli nazbierané v čistom prostredí, ďaleko od ciest a sídlisk.

Nazbierajte 250 kvetov a môžete sa pustiť do varenia. Recept na púpavový džem je veľmi jednoduchý.

Potrebujeme:

250 kvetov púpavy

1 kg cukru

1 liter vody

1 citrón

Postup:

Kvôli bohatšej kvetinovej príchuti sa kvety odporúča neoplachovať. Takto na nich zostane peľ.

Ak si však nie ste istí čistotou kvetov, je lepšie ich prepláchnuť.

Na prípravu sirupu potrebujeme iba okvetné lístky, takže ich nožnicami odstrihneme alebo otrháme, vložíme do hrnca a podlejeme studenou vodou.

Nakrájame si chemicky neošetrený citrón, vyberieme jadierka a pridáme ho do hrnca k okvetným lístkom. Hrniec dáme na sporák, privedieme do varu a povaríme asi 5 minút na miernom ohni.

Odvar necháme vychladnúť a potom ho vložíme na 10 – 12 hodín do chladničky. Vďaka tomu bude mať peknú farbu a arómu.

Po uplynutí tejto doby kvety precedíme a dobre vytlačíme.

Pridáme cukor a dáme na sporák.

Zmes miešame, kým sa cukor úplne nerozpustí.

Varíme na strednom plameni asi pol hodiny. Potom ho nalejeme do sterilizovaných nádob a uzavrieme viečkom.

Po vychladnutí džem zhustne. Konzistencia je podobná medu, je veľmi chutný a príjemne kyslastý. Hodí sa na palacinky, lievance, aj do čaju. V zime ho vyvážite zlatom!

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes