Predstavujeme vám recept na neodolateľne chutný a šťavnatý punčovo-kokosový koláč, ktorý vďaka pridanému rumu je obľúbenou pochúťkou dospelých.
Ak rum nahradíte ovocnou šťavou, pochutia si na ňom aj vaše deti.
Vynikajúci recept na lahodný punčový koláč z youtube kanála LiViera Desserts.
Potrebujeme:
Na piškótové cesto:
6 vajec veľkosti M
1/4 ČL soli
180 g kryštálového cukru
4 PL slnečnicového oleja
90 g polohrubej múky
90 g hladkej múky
Na potretie piškóty:
ríbezľový džem
Na punčovú plnku:
420 g mäkkých piškót
360 g ríbezľového džemu
šťavu z jedného citróna
200 ml rumu
Na kokosovú plnku:
240 g strúhaného kokosu
300 ml horúceho mlieka
360 g živočíšneho masla
150 g práškového cukru
Na čokoládovú polevu:
150 g ružovej mliečnej čokolády (LYRA Pink Ruby)
80 g rastlinného tuku (Cera)
2 ČL slnečnicového oleja
Na ozdobenie:
15 g strúhaného kokosu
Postup:
Do dvoch misiek rozdelíme bielky a žĺtky.
Bielky prelejeme do formy z kuchynského robota a pridáme soľ. Potom bielky vyšľaháme.
Počas šľahania postupne prisypeme cukor. Po pridaní celkového množstva cukru šľaháme 7 minút.
Do snehu postupne po jednom zašľaháme žĺtky.
Po pridaní žĺtkov šľaháme ešte 3 minúty. Nakoniec pridáme olej a chvíľu premiešame.
Zmiešame polohrubú a hrubú múku a preosejeme do vajíčkovej zmesi.
Zmes pomaly premiešame špachtľou, aby zostala vzdušná a ľahká.
Cesto nanesieme na plech (44 x 37 cm) vystlaný papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme.
Plech vložíme do predhriatej rúry a pečieme 15-17 minút pri tepote 180°C.
Po vybratí z rúry prekryjeme cesto utierkou a necháme vychladnúť.
Pripravíme plnku: do hlbokej misky najemno nastrúhame piškóty.
Do misky s džemom pridáme citrónovú šťavu a premiešame.
Potom do džemu nalejeme rum a zamiešame. (Rum môžeme nahradiť ovocnou šťavou).
Tekuté prísady vlejeme do sypkých a dobre zmiešame.
Pripravíme kokosovú plnku: mlieko nalejeme do rajnice a necháme zovrieť.
Do misky pridáme kokos, zalejeme horúcim mliekom, premiešame a pri izbovej teplote necháme vychladnúť.
Do samostatnej misky pridáme zmäknuté maslo, cukor a mixérom vyšľaháme do spenenia.
Do maslového základu postupne pridávame kokosovú zmes a spolu vyšľaháme.
Z piškótového cesta zoškriabeme hornú vrstvu a stiahneme papier na pečenie.
Cesto potrieme teplým džemom.
Na džem natrieme punčovú plnku, potom nanesieme kokosovú plnku a rovnomerne rozotrieme.
Koláč dáme stuhnúť do chladničky. Nakoniec pripravíme čokoládovú polevu: čokoládu nalámeme na kúsky. Pridáme maslo a olej.
Zohrievame vo vodnom kúpeli, kým sa ingrediencie nespoja.
Polevu vychladíme na 31-32°C a polejeme koláč.
Nakoniec posypeme kokosom a necháme stuhnúť.
Môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: