Punčové rezy s kokosom a piškótami: Úžasne jemný zákusok, ktorý musíte skúsiť!

Tento zákusok sa vám bude rozplývať na jazyku. Obľúbený dezert všetkých vekových kategórií!

Predstavujeme vám recept na neodolateľne chutný a šťavnatý punčovo-kokosový koláč, ktorý vďaka pridanému rumu je obľúbenou pochúťkou dospelých.

 

 

Ak rum nahradíte ovocnou šťavou, pochutia si na ňom aj vaše deti.

Vynikajúci recept na lahodný punčový koláč z youtube kanála LiViera Desserts.

Potrebujeme:

Na piškótové cesto:

6 vajec veľkosti M

1/4 ČL soli

180 g kryštálového cukru

 

 

4 PL slnečnicového oleja

90 g polohrubej múky

90 g hladkej múky

Na potretie piškóty:

ríbezľový džem

Na punčovú plnku:

420 g mäkkých piškót

360 g ríbezľového džemu

šťavu z jedného citróna

200 ml rumu

Na kokosovú plnku:

240 g strúhaného kokosu

300 ml horúceho mlieka

360 g živočíšneho masla

150 g práškového cukru

Na čokoládovú polevu:

150 g ružovej mliečnej čokolády (LYRA Pink Ruby)

80 g rastlinného tuku (Cera)

2 ČL slnečnicového oleja

Na ozdobenie:

15 g strúhaného kokosu

 

 

Postup:

Do dvoch misiek rozdelíme bielky a žĺtky.

Bielky prelejeme do formy z kuchynského robota a pridáme soľ. Potom bielky vyšľaháme.

Počas šľahania postupne prisypeme cukor. Po pridaní celkového množstva cukru šľaháme 7 minút.

Do snehu postupne po jednom zašľaháme žĺtky.

 

 

Po pridaní žĺtkov šľaháme ešte 3 minúty. Nakoniec pridáme olej a chvíľu premiešame.

Zmiešame polohrubú a hrubú múku a preosejeme do vajíčkovej zmesi.

Zmes pomaly premiešame špachtľou, aby zostala vzdušná a ľahká.

Cesto nanesieme na plech (44 x 37 cm) vystlaný papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme.

Plech vložíme do predhriatej rúry a pečieme 15-17 minút pri tepote 180°C.

 

 

Po vybratí z rúry prekryjeme cesto utierkou a necháme vychladnúť.

Pripravíme plnku: do hlbokej misky najemno nastrúhame piškóty.

Do misky s džemom pridáme citrónovú šťavu a premiešame.

Potom do džemu nalejeme rum a zamiešame. (Rum môžeme nahradiť ovocnou šťavou).

Tekuté prísady vlejeme do sypkých a dobre zmiešame.

 

 

Pripravíme kokosovú plnku: mlieko nalejeme do rajnice a necháme zovrieť.

Do misky pridáme kokos, zalejeme horúcim mliekom, premiešame a pri izbovej teplote necháme vychladnúť.

Do samostatnej misky pridáme zmäknuté maslo, cukor a mixérom vyšľaháme do spenenia.

Do maslového základu postupne pridávame kokosovú zmes a spolu vyšľaháme.

Z piškótového cesta zoškriabeme hornú vrstvu a stiahneme papier na pečenie.

Cesto potrieme teplým džemom.

 

 

Na džem natrieme punčovú plnku, potom nanesieme kokosovú plnku a rovnomerne rozotrieme.

Koláč dáme stuhnúť do chladničky. Nakoniec pripravíme čokoládovú polevu: čokoládu nalámeme na kúsky. Pridáme maslo a olej.

Zohrievame vo vodnom kúpeli, kým sa ingrediencie nespoja.

 

 

Polevu vychladíme na 31-32°C a polejeme koláč.

Nakoniec posypeme kokosom a necháme stuhnúť.

Môžeme servírovať.

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes