plny-hrniec_transparent_negativ.png

Pripravte tie najlepšie vajcia natvrdo: Žĺtok je krásne krémový a nemusíte sa báť, že sa budú ťažko lúpať!

Dokonale pripravené vajíčka natvrdo môžu byť niekedy nedosiahnuteľným cieľom.

 

 

Často sa totiž škrupina prilepí, ťažko sa lúpu a nielenže nevyzerajú pekne na mise, ale nie sú ani také chutné, ako by mali byť.

Máme pre vás jednoduchú radu, vďaka ktorej budú vajcia natvrdo vždy perfektné!

 

 

Portál mindmegette prezradil nielen to, koľko minút treba vajíčka variť, ale aj ďalšie triky.

Vajíčka natvrdo sú často súčasťou slávnostnej misy, či obložených chlebíčkov. 

Ako ich však uvariť bez toho, aby praskli a vytiekli, aby pekne vyzerali a dali sa ľahko olúpať?

Zdanlivo jednoduchá úloha môže mať rôzne úskalia.

Ukážeme vám tú najlepšiu prípravu varených vajec, ktoré vyzerajú esteticky a majú dokonalú textúru. 

Skladovanie vajec

 

 

Vajcia sa skladujú na suchom a chladnom mieste, špičkou nadol.

Ak chcete pripraviť vajcia natvrdo, vyberte ich z chladničky a pred použitím ich nechajte zohriať na izbovú teplotu.

Čerstvé vajcia sa ťažko lúpu, preto je lepšie ich pred použitím nechať pár dní postáť.

Oplatí sa kupovať vajíčka s tmavou škrupinou, pretože tie svetlé sa tiež ťažko šúpu.

Test čerstvosti vajec

 

 

Čerstvosť vajec je možné skontrolovať pomocou vodného testu.

Naplňte misku vodou a pridajte vajíčko.

Ak klesne na dno, môžeme si byť istí, že je čerstvé.

 

 

Ak vajce pláva uprostred nádoby, nie je už úplne čerstvé, ale je jedlé.

Vajíčko, ktoré vypláva na povrch vody, však nevarte, pretože sa už pokazilo.

Na čo si dať pri varení vajec pozor?

 

 

Vajíčka izbovej teploty uvaríme vo vriacej vode, prisypeme do nich trochu soli (uľahčí ich lúpanie) a pridáme trochu octu alebo citrónovej šťavy.

Je dôležité, aby mali vajcia pred varením izbovú teplotu, pretože ak je teplotný rozdiel medzi vajcom a vodou na varenie príliš veľký, škrupina ľahko praskne od tepelného šoku.

Ak chcete mať istotu, namočte vajíčko na pár minút do horúcej vody a potom ho preložte do vriacej vody.

Vajcia nevarte v príliš bublajúcej vriacej vode, pretože sa pri pohybe zrazia, čo môže spôsobiť predčasné prasknutie škrupiny.

Tepelný šok pomáha pri lúpaní

 

 

Ak je vajíčko uvarené do požadovaného stavu, ihneď ho ochlaďte studenou vodou, do ktorej môžete pridať aj ľad.

Tento krok je dôležitý z troch dôvodov.

Na jednej strane škrupina drží teplo, takže vajce by sa varilo ďalej, ak by nevychladlo.

Navyše v dôsledku veľkého teplotného rozdielu spôsobeného otrasom sa objem vajíčka vo vnútri škrupiny trochu zmenší, medzi škrupinou a bielkom sa vytvorí menší priestor, čo uľahčuje odlepenie škrupiny pri šúpaní.

A samozrejme tiež nie je na škodu, že rýchlejšie vychladne a dá sa skôr skonzumovať.

Tipy na bezproblémové olúpanie vajec

 

 

Vychladnuté vajcia je vhodné ošúpať ešte v chladnej vode.

Prácu si uľahčíte, ak škrupiny vajíčok rozbijete vo vode a necháte ich chvíľu postáť.

V takom prípade voda presiakne medzi škrupinu a bielko a škrupina sa bude dať ľahko odstrániť.

Na dokonalé očistenie vajíčka sa dá použiť aj iná technika.

Položte ich na dosku na krájanie a poklepte na ne tak, aby ich škrupiny popraskali.

Potom vajcia jemne stlačte a rolujte tam a späť, až kým nevznikne veľa malých prasklín.

V tomto prípade vajíčka môžete namočiť aj do vody a ak to urobíte šikovne, škrupina sa z vajíčka strhne takmer celá naraz.

Doba varenia

 

 

Doba varenia vajíčka sa líši v závislosti od konzistencie konečného výsledku.

3-minútové vajcia

Vajíčko uvarené namäkko, z ktorého sa zvyčajne odstráni vrchná časť, sa vloží do držiaka na vajíčka a konzumuje sa lyžičkou.

V tomto stave nie je bielok ešte úplne uvarený a žĺtok je hustý a tekutý.

5-minútové vajcia

 

 

Je to také vajíčko uvarené namäkko, ktorého bielok je už oveľa tuhší, ale žĺtok je tekutý a mäkký.

6 a ½ minútové vajcia

Hovorí sa im aj dokonalé vajíčka, pretože v tomto stave sa dajú ľahko ošúpať, bielok je úplne uvarený, ale žĺtok je stále mäkký a má jemne krémovú textúru.

10-minútové vajcia

Varené vajce, ktorého bielok aj žĺtok sú úplne uvarené.

Ak sme vajíčka nestihli pred varením vybrať z chladničky, pomôže tento trik

 

 

Zúfať nemusíme ani vtedy, ak sme vajíčka nestihli pred varením vybrať z chladničky.

V tomto prípade je dôležité uvariť studené vajcia spolu so studenou vodou a na dosiahnutie požadovanej konzistencie vajcia varíme o dve minúty menej od bodu varu.

Napríklad príprava uvareného vajíčka zaberie 8 minút namiesto 10 minút a dokonalé vajce za 6 a ½ minúty bude hotové za 4 a ½ minúty.

Dobrú chuť!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes