plny-hrniec_transparent_negativ.png

Ešte stále robíte halušky LEN zo zemiakov, múky a vajíčka? Pridajte TÚTO PRÍSADU a neuveríte, aké budú mäkké a lahodné!

Domáce halušky sú obľúbeným jedlom v mnohých rodinách.

 

 

Každá skúsená gazdinka už má väčšinou svoj overený recept, podľa ktorého postupuje.

Ale niekedy stačí pridať jednu surovinu a tá posunie celé jedlo na ešte vyššiu úroveň.

 

 

Nechajte si poradiť a stavte na odporúčanie z portálu smakosze.

Pridajte do cesta na halušky túto jednu prísadu a budú ešte lahodnejšie. 

Halušky budú ešte lepšie a jemnejšie, keď k nim pridáte trochu krupice.

 

 

Zmäknú a každý ich bude jesť s ešte väčšou chuťou.

Halušky sú nenáročné jedlo, ktoré sa pripravuje len z 3 surovín a soli. 

Ak však okrem zemiakov, múky, vajec a soli pridáte trochu krupice, budú také jemné, ako nikdy predtým. 

Halušky sa dajú pripraviť aj z mladých zemiakov, uvarených v šupke, ba dokonca aj z varených zemiakov, ktoré nám ostali z predchádzajúceho dňa. 

 

 

Vďaka tomu zemiaky nikdy nevyjdú nazmar.

Zemiaky musia byť dobre uvarené a vychladnuté, až potom môžeme pripraviť cesto na halušky.

Na halušky si pripravíme oškvarky zo slaniny a kto má rád, môže pridať aj osmaženú cibuľku.

 

 

Najaromatickejšia a chuťovo najvýraznejšia je údená slanina, ktorú najskôr opražíme na troche masti, potom pridáme nakrájanú cibuľu a pár minút restujeme.

Škvarky sa dokonale snúbia s jemnou chuťou zemiakových halušiek a dodajú im tú správnu vôňu, aj chuť.

Halušky s prídavkom krupice sú lahodné a úžasne jemné. 

Potrebujeme:

450 g zemiakov

1 vajce

4 PL hladkej múky

2 PL detskej krupice

2 PL zemiakového škrobu

štipku soli

údenú slaninu

1 cibuľu

Postup:

Zemiaky uvaríme v šupke v osolenej vode.

Potom ich ošúpeme a necháme vychladnúť. 

 

 

Keď sú studené, roztlačíme ich pučidlom a preložíme do väčšej misy.

Do misky rozklepneme vajíčko, pridáme zemiakový škrob, hladkú múku a krupicu.

 

 

Pridáme aj štipku soli a vypracujeme jednotné cesto.

Z cesta vytvoríme valček a nakrájame ho na malé kúsky.

Halušky uvaríme v osolenej vode.

 

 

Na halušky si pripravíme škvarky s cibuľkou.

Na masle opražíme na kocky nakrájanú slaninu, potom pridáme nakrájanú cibuľu a pár minút restujeme.

 

 

Hotové oškvarky s cibuľkou zmiešame s haluškami a podávame.

Samozrejme, halušky si môžete pripraviť aj na iné spôsoby, podľa toho, na čo máte práve chuť.

Halušky trochu inak

Ak chcete obohatiť svoj jedálniček a milujete halušky, skúste si ich tentokrát pripraviť trochu inak a namiesto zemiakov použite na ich prípravu cuketu. 

 

 

Tieto halušky sú veľmi chutné, jemné a lahodné.

Potrebujeme (na 2-3 porcie):

300 g cukety

1 vajce

Polohrubú alebo aj hladkú múku podľa potreby (asi 100 g)

Podávame s bryndzou a kyslou smotanou, taveným syrom, tvarohom, alebo ako strapačky

Postup:

Cuketu ošúpeme a nastrúhame najemno.

 

 

Necháme chvíľku „vypotiť“ a potom odstránime prebytočnú šťavu.

Pridáme vajce, soľ a múku podľa potreby.

 

 

Vymiešame nie príliš husté cesto.

Rovnako, ako klasické halušky, aj tieto hádžeme do vriacej vody. 

Keď vyplávajú na povrch, ešte chvíľku necháme prevariť a môžeme scediť.

Podávame s prílohou podľa chuti.

Halušky sú jemné a vynikajúce.

Dobrú chuť!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: unsplash
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes