V našej rodine sa tento recept traduje už po celé generácie a je to taký malý rodinný klenot. Bratislavské rožky si dnes môžete kúpiť aj bežne v pekárne, nikdy však nechutia tak, ako tieto!
Potrebujeme:
500 g polohrubej múky
500 g hladkej mäky
50-80 g čerstvého droždia
10 g soli
150 g kr. cukru
30 g masla
200 ml mlieka
Náplň maková:
350-400 ml vody
750 g mletého maku
300 g cukru krupica
1 bal. vanilkového cukru
Kôru z 1 citróna
Náplň orechová:
250 g mletých orechov
150-200 g práškového cukru
300 ml mlieka
100 g mletých piškót
2 lyžice rumu
1 bal. vanilkového curku
Na potretie:
3-4 žĺtky
Postup:
Asi ½ mlieka zahrejeme a rozmelíme v ňom droždie. Necháme stáť 15-20 minút a potom vlejeme do zmesi hladkej a polohrubej múky. Pridáme aj cukor, zvyšné mlieko, zmäknuté maslo a vymiešame jednotné cesto. Miesime, kým sa cesto neprestane lepiť. Cesto vyformujeme do tvaru bochníka a vložíme do misky, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť. Keď cesto vykysne, prehnetieme ho v rukách, necháme 20 minút odležať a potom ho rozdelíme na dve polovice. Cesto vyformujeme na dva podlhovasté šúľky a tie nakrájame na menšie kúsky (každý by mal vážiť okolo 30 g.
Kúsky cesta vyformujeme na guľôčky a tie jednoducho rozvaľkáme do tvaru placky. Do stredu každej placky navrstvíme plnku (ideálne vyformovanú do tvaru valčeka) a potom zavinieme a vyformujeme valčeky, ktorých okraje zahneme (okraje musia byť tenšie ako stredná časť). Rožteky preložíme na vymastený plech a necháme podkysnúť aspoň 20 minút. Potom potrieme zmesou rozmiešaných žĺtok s trochou vody. Rožky potrieme a následne odnesieme na chladnejšie miesto do prievanu, aby vaječná poleva zaschla. Keď sa tak stane, rožteky opäť prenesieme na teplejšie miesto, kde poleva praskne – to je dobre, vznikne nám tak mramorový vzor. Pre výraznejší mramorový vzor môžeme procedúru zopakovať.
Pečieme Pri teplote 200 stupňov asi 12-15 minút.
Plnka:
Maková: Cukor rozpustíme vo vode a preložíme na plameň. Pridáme mak a miešame, kým mak nezahustí. Zložíme z plameňa, pridáme ostatné prísady a necháme úplne vychladnúť. Zmes by mala byť dosť hustá, aby sa z nej dali formovať šúľky.
Orechová: Cukor pridáme do mlieka, preložíme na plameň a zahrievame. Pridáme orechy a miešame, kým zmes nezhustne. Potom zložíme z plameňa, pridáme ostatné prísady a necháme odpočívať aspoň 45 minút.
Ak sa nám náplne zdajú príliš riedke, môžeme ich zahustiť nasucho opraženou strúhankou.