plny-hrniec_transparent_negativ.png

Namiesto mrazenia zvyšnej polievky s ňou urobte TOTO: Vydrží dlho a je ihneď pripravená na podávanie!

Pasterizácia alebo „zaváranie“ polievok je jedným z najlepších spôsobov, ako zachovať čerstvosť tejto potraviny potraviny.

Umožňuje predĺžiť čerstvosť pokrmu, ktorý je možné kedykoľvek ohriať a zjesť.

Nie je to zložitý a náročný proces, preto ho odporúčame každému.

 

 

Ako zavárať polievku?

Zaváranie je metóda známa už desaťročia – naše staré mamy a mamy takýmto spôsobom pravidelne predlžovali čerstvosť domácich jedál. Dnes je zaváraná polievka v pohároch späť v móde. :-)

Čo je pasterizácia „zaváranie“ polievky?

Celý proces si vyžaduje použitie zaváracích pohárov, do ktorých čerstvú polievku nalejeme a potom vložíme do hrnca s vriacou vodou alebo do rúry vyhriatej na 180 °C (alebo použijeme metódu pani Majky s horúcou polievkou).

 

 

Doba pasterizácie závisí najmä od nami zvoleného spôsobu pasterizácie. Stojí za to zdôrazniť, že by sme mali vždy používať sterilné poháre, pričom sterilizovať môžete vriacou vodou, alebo v mikrovlnke.

Tu je niekoľko tipov, ktoré by vás mali zaujímať.

 

Najjednoduchšia metóda pani Majky:

 

Umyté zaváracie poháre sterilizujeme v mikrovlnke aspoň 1.min.

Vriacu, akúkoľvek polievku nalejeme do zaváracích pohárov a uzatvoríme viečkami na pevno, ktoré vyberám z horúcej vody.

Polievka vydrží dlho.

Nezabudnite, že hrdlo pohára musí byť čisté.

 

Sterilizovanie v rúre

 

Je to veľmi jednoduché.

Začať by sme mali tým, že polievku nalejeme do obareného a vysušeného – teda sterilizovaného zaváracieho pohára (v pohári by malo zostať pod hrdlom voľné miesto, aby polievka nevytiekla).

Potom vložíme do predhriatej rúry (treba ju vyhriať na 180°C ) asi 15 minút.

Táto metóda má svoje výhody, je rýchla a nevyžaduje následné utieranie pohárov.

Sterilizovanie vo vode

 

Sterilizovanie polievok vo vode si od nás vyžaduje viac času.

Prvá vec, ktorú by ste mali urobiť, je dôkladne sterilizovať poháre a potom ich naplniť našou polievkou.

Takto pripravené zaváracie poháre dáme do hrnca s vodou a varíme.

 

 

Poháre vložte do vriacej vody a nechajte ich tam 20 minút.

Keď tento čas uplynul, vyberte ich, utrite dosucha a otočte hore dnom – to vám umožní skontrolovať, či sú všetky poháre úplne pasterizované.

Pred pasterizáciou odporúčame skontrolovať všetky uzávery, nemôžu byť prehnuté ani zhrdzavené.

Ako skladovať polievku v pohári?

Vzhľadom na to, že ide o hotový pokrm, ktorý je pasterizovaný tak, aby sa k nemu nedostal vzduch (ovplyvňuje vývoj mikroorganizmov, ktoré skracujú trvanlivosť pokrmu), mali by sme ju uchovávať na chladnom mieste.

 

 

Môže to byť pivnica, ale ak nemáte prístup do pivnice, môžete ich uložiť do chladničky.

Ak ich chcete uchovávať v chladnej miestnosti, ako bežné zaváraniny.

Neodporúča sa pasterizovať polievky, ktoré obsahujú mliečne výrobky, teda tie, ktoré boli predtým bielené smotanou alebo jogurtom.

 

 

Mliečne výrobky podporujú rast a rozmnožovanie baktérií, ktoré sú zodpovedné za kazenie potravín.

Ako dlho môžete skladovať konzervovanú polievku?

V chladničke a na chladnom mieste takáto polievka vydrží celé týždne.

Ak chcete trlivosť predĺžiť na celé mesiace, pani Janka radí odskúšanú metódu:

 

 

Takýmto spôsobom som skaldovala guláš a robím tak aj s polievkami, ktoré obsahujú mäso:

Hotový guláš som rozdelila do pohárov, zavrela viečkom a sterilizovala jeden a pol hodiny.

Nechala som chladnúť pri izbovej teplote a na druhý som opäť sterilizovala jeden a pol hodiny.

Poháre som mala odložené v kartónoch, bez prístupu svetla. Vydržal rok a možno by vydržal aj dlhšie, ale všetko sme spotrebovali.

Tento spôsob je vynikajúci najmä vtedy, ak uvaríte veľa polievky a nespotrebuje sa. Napríklad, keď varíte vo veľkom kotlíku.

 

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes