Lokše sú vynikajúcou prílohou, ale ľahko z nich môžete vykúzliť aj fantastické hlavné jedlo. Vyskúšajte vyskúšajte ich s lahodnou smotanovo-slanikovou náplňou.
Potrebujeme:
Na lokše:
500 g zemiakov
200 g hladkej múky
½ lyžičky soli
Na náplň:
1 červenú cibuľu
2-3 stúčiky cesnaku
1 lyžicu najemno nakrájanej zelenej cibuľky
3 lyžice kyslej smotany
200 g slaniny nakrájanej na kocky
Postup:
Najskôr si pripravíme lokše. Zemiaky uvaríme v šupke. Keď sú mäkké, scedíme ich a ešte horúce ošúpeme. Zemiaky nastrúhame – alebo roztlačíme, zmiešame s múkou, soľou a vypracujeme cesto. S cestom pracujeme na dobre pomúčenej pracovnej doske. Cesto vyformujeme do tvaru valca, ktorý rozdelíme na na približne 15 menších kúskov. Z nich potom vyvaľkáme tenké placky – lokše (lokše by mali byť hrubé cca 1-2 mm).
Lokše opečieme z oboch strán dozlatista na suchej panvici.
Teraz si prirpavíme náplň. Najskôr na panvici osmažíme slaninu dozlatista. Potom ju z panvice vyberieme a vo výpeku orestujeme cibuľku a cesnak nakrájané nadrobno – môžeme pridať trošku oleja.
Orestovanú cibuľku a cesnak zmiešame so slaninkou, zelenou cibuľkou a smotanou. Dochutíme soľou a korením.
Náplň navrstvíme na hotové lokše a zabalíme podobne ako plnené palacinky. Lokše môžeme ešte potrieť rozpusteným maslom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: vk