Pineberry sú ananásové jahody sú zvláštne ovocie, ktoré vyzerá ako jahoda, avšak chutí ako neskutočne sladký ananás. Majú bielu dužinu a červené semienka, teda sú presne opačné ako klasické jahody. Ak sa obávate geneticky modifikovaných potravín, môžete byť pokojný – pineberry jahody sú odrodou bielych čílskych jahôd, ktoré ako druhom pred časom takmer celkom zmizli z našej planéty. Boli však úspešne zachránené a vyšľachtené tak, aby boli odolnejšie ako bežné jahody. Známe sú bielou až jemne ružovou dužinou, špecifickou chuťou po ananáse a úžasným vplyvom na naše zdravie!
Prečo konzumovať ananásové jahody?
– sú bohaté na vlákninu dôležitú pre zdravie a správne fungovanie tráviaceho traktu.
– pôsobia ako prevencia vrodených vývinových vád a preto sa odporúčajú ženám počas tehotenstva. Za tento účinok môže vysoký podiel kyseliny listovej a vitamínov skupiny B.
– sú veľmi bohaté na antioxidanty, ktoré chránia naše telo pred vážnymi ochoreniami.
– sú bohaté na vitamín A, ktorý potrebujeme pre zdravie kostí, imunitného systému, zraku, zubov a ďasien.
– obsahujú zdravé sacharidy, ktoré nás nabijú energiou a uhasia túžbu po nezdravých sladkostiach.
– posilňujú imunitu a to najmä vďaka vitamínu C, ktorý sa na rozdiel od umelých tabletiek vstrebáva postupne a telo ho dokáže na 100% využiť.
– prospievajú zdraviu srdca. Obsahujú draslík, ktorý pomáha stabilizovať krvný tlak a srdcový rytmus.
Ako ich pestovať?
Plody sú o niečo menšie ako bežné jahody, majú v priemere okolo 15-23 mm. Najchutnejšie sú vtedy keď ich farba je skutočne biela a zrniečka žiarivo červené. Ich chuť milujú deti aj dospelí. Pestovať ich môžete zo semien alebo priesad. Semienka kúpite v záhradkárstve alebo na internete.
Pestovanie:
Ak máte skúsenosť s pestovaním bežných jahôd, tieto jahody sa pestujú úplne rovnako. A čo je najlepšie, sú veľmi vysoko odolné proti chorobám.
Jahody Pineberry môžete pestovať v bežných nádobách a črepníkoch na pestovanie . Majú malý koreňový systém.a stačí vám nádoba dlhé asi 30 cm s hĺbkou približne 20 cm. Najdôležitejším aspektom pestovania je dostatočné odvodnenie – postarajte sa teda o drenážne otvory na spodnej časti nádob. Jahody potrebujú dostatočnú vlhkosť ale zároveň aj odvodnenie – rovnako ako klasické červené jahody.
Namiešajte si vhodnú pôdu, potrebujete na ňu:
10 dielov sterilného záhradného substrátu (nesmie byť napadnutý plesňami ani hubami)
10 dielov rašelinníka
8 dielov perlitu
4 diely kompostu
1 diel peisku
Postup:
Všetky zložky zmiešame a vytvoríme homogénnu zmes. pH pôdy by sa malo pohybovať v rozmedzí od 5,5-6,5. Ideálne je jahody pestovať v závesných nádobách na balkóne a to najmä pre už spomínané odvodnenie.
Počas letných mesiacov zabránime odparovaniu pôdy vrstvou rašeliny na povrchu pôdy. Jahody zalievame vždy navečer a počas horúcich dní ich zatieníme pred priamym slnečným žiarením. Jahody potrebujú dostatok svetla 8-10 hodín svetla je pre ne ideálnych. Zber plodov prebieha od júna až do septembra a prezimovať ich môžete podobne ako muškáty – v chladnejšej miestnosti, alebo zahrnúť do záhonu v záhrade.
Na jar prekypríme pôdu, odstránime suché a odumreté časti a môžeme opäť začať s pestovaním.
zdroj: womanitely, naturallivingideas