plny-hrniec_transparent_negativ.png

Parížsky šalát – originál, ako sa robil pred rokom 1989: Recept podľa ČSN, na tú chuť sa nezabúda!

Šalát podľa  ČSN, presne, ako si ho pamätáme z mliečnych barov.

 

 

Dnes už takúto pochúťku veru nekúpite.

Názov receptu je odvodený od legendárnej Parížskej salámy, ktorá bola v kombinácií s čerstvým rožkom obľúbenou desiatou čo rýchlou večerou.

Ak nezoženiete parížsku salámu, použite makké druhy salámy (Liptov, Gothaj..)

K tomuto skvelému šalátiku nás inšpirovala skvelá pani Janka K.

 

 

Na pol kilogramu parížskeho šalátu potrebujeme:

200 g parížskej salámy

90 g kyslých uhoriek

30 g sterilizovaného hrášku

13 g cibule

150 g domácej majonézy (žĺtky a olej – najlepšie je použiť domáce vajcia)

5 g krupicový cukor

5 g soľ

10 g plnotučná horčica

2,5 g ocot (jedna čajová lyžička)

4 g worcesterskej omáčky

mleté čierne korenie (0,25 = na špičku noža)

Postup:

 

 

Odvážame 200 gramov salámy.90 g sladkokyslých uhoriek, 30 g sterilizovaného hrášku, 13 gramov cibule.

Salámu ručne nakrájame na tenké rezance.

Aj uhorky si ručne nakrájame.

 

 

Cibuľu nakrájame na čo najdrobnejšie kocky.

Aby nebola štipľavá a nezhorkla, dáme ju do sitka.

A prelejeme vriacou vodou.

 

 

Nakrájané suroviny a hrášok dáme do misy.

Pridáme aj všetky ostatné prísady.

Všetko dobre premiešame.

 

 

Hotový parížsky šalát uložíme do chladničky.

Niekoľko hodín ho necháme odpočívať.

Vtedy je šalát najlepší.

 

 

Parížsky šalát podávame s pečivom napríklad večeru.

Alebo ho môžeme použiť pri zhotovovaní obložených chlebíčkov, zdobených plnených vajec a iných výrobkov studenej kuchyne.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes