plny-hrniec_transparent_negativ.png

Paradajky odtrhnem a vydržia ako ČERSTVÉ až 2 roky: Žiadna voda, soľ ani ocot – málokto pozná tento spôsob!

Ak chcete tieto plody uchovať dlhšie, ako len pár dní po zbere, prípadne ich nechcete zavárať, máme pre vás skvelý tip

Ako uchovať paradajky ako čerstvé čo najdlhšie? Poradíme vám 3 skvelé spôsoby, ktoré počas sezóny určite využijete.

Paradajky odtrhnem a uchovávm takto!

 

 

Aj vy sa tešíte z bohatej úrody paradajok? Ak chcete tieto plody uchovať dlhšie, ako len pár dní po zbere, prípadne ich nechcete zavárať, máme pre vás skvelý tip. Ide o pomerne netradičný tip, no funguje naozaj výborne.

Poradíme vám, ako skladovať paradajky v perfektnom stave po celé emsiace.

Ponúkame vám neobvyklý, no zároveň veľmi jednoduchý spôsob skladovania paradajok po dobu celého roka – vákuové zmrazovanie!

Určite budete súhlasiť, že je oveľa užitočnejšie a ľahšie vybrať si paradajky z mrazničky, než kupovať „plastové“ napodobeniny z obchodu počas zimného obdobia.

 

 

Týmto spôsobom môžete zmraziť celé paradajky, prípadne ich nakrájať na kúsky.

Táto metóda vám nezaberie veľa miesta v mrazničke, pretože balenie s paradajkami je kompaktné a ploché.

Dokonca aj do malej mrazničky sa zmesti viacero balení.

Vezmite si hrubé plastové vrecúško (obyčajné alebo špeciálne, na zmrazovanie) a pripraviť si paradajky (akéhokoľvek druhu).

Poukladajte ich do jedného radu.

Vezmite si obyčajnú plastovú slamku, z vrecka vytiahnite všetok vzduch a zatočte ho. Hotovo!

Video nájdete na konci článku.

Paradajky v pohári bez vody a nálevu – takto predĺžite ich trvanlivosť aj na týždne

 

 

Je možné uchovať paradajky aj bez marinovania či zavárania?

Áno, prezradíme vám jednoduchý ale účinný trik, vďaka ktorému sa z čerstvých paradajok môžete tešiť celé týždne po tom, ako ich úroda v záhrade skončí.

Paradajky ostanú šťavnaté a svieže.

Doprajte chuť letného slniečka aj v chladnom jesennom počasí.

Pre túto metódu je nutné zvoliť nepoškodené, menšie kusy paradajok.

Potrebujeme (na 3 l pohár):

5-6 lyžíc horčicového prášku

Paradajky

Sterilizované poháre

Postup:

Paradajky umyjeme a dôkladne osušíme.

Na dno suchých pohárov nasypeme horčicový prášok, uložíme vrstvu paradajok a opäť zasypeme práškom. Opakujeme vrstvy až kým nenanplníme celý pohár.

Poslednú vrstvu tvorí horčicový prášok.

Pohár dobre uzavrieme.

Potom pohár obrátime na ležato a jemne rolujeme po rovnej ploche, aby sa horčicový prášok dostal na všetky miesta.

Éterické oleje obsiahnuté v horčicovom prášku chránia paradajky pred baktériami spôsobujúcimi hnitie.

Navyše, prášok má silné konzervačné účinky,  vďaka čomu paradajky ostanú dlho čerstvé.

 

Nakladané paradajky bez vody, octu a soli!

Nakladané paradajky sú výborným doplnkom do rôznych šalátov, polievok…

 

 

Vyskúšajte ich zavariť podľa nášho nevšedného spôsobu a nebudete ľutovať.

 

 

Výborný recept z youtube kanála Melissa Mir na lahodné nakladané paradajky.

Voňajú ako čerstvé a chutia vynikajúco.

Tento spôsob uchovávania pozná len málokto

Potrebujeme:

 

 

7 kg paradajok

Poháre

Postup:

My si pripravíme dva druhy paradajok v pomere 50/50 – s hrubou a tenkou šupkou.

Z rajčín s tenkou šunkou odstránime stopku.

Nakrájame ich na hrubšie plátky.

 

 

Nakrájané rajčiny vložíme do nádoby od mixéra.

Rajčiny rozšľaháme na pyré.

 

 

Rajčinové pyré prelejeme do hrnca a privedieme do varu.

Odstránime penu.

varíme 5 minút.

 

 

Paradajky poprepichujeme vidličkou.

Vložíme ich do skleneného zaváraninového pohára.

Do pohárov nalejeme horúce pyré.

 

 

Do hrnca s horúcou vodou vložíme na dno uterák a poháre.

Prekryjeme vekom.

Necháme 20 minút sterilizovať.

Poháre vyberieme, vysušíme uterákom.

Pevne uzavrieme viečka.

 

 

Rajčiny môžeme skladovať na chladnom mieste až 2 roky.

Dobrú chuť!

Video návod 1.

 

 

Videonávod 2.

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes