Mega chutné slané pagáčiky zo syrokrému: U nás idú na odbyt takou rýchlosťou, že nestíham piecť!

Sú nesmierne jemné, vláčne a chutné.

Fantastický recept na mini pagáčiky – syráčiky podľa pani Lenky P. z mimibazaru.

 

 

Sú nesmierne jemné, vláčne a chutné.

Ak chcete, aby vám pagáčiky vydržali mäkučké aj 3 dni, stačí, ak do cesta pridáte 2-3 uvarené zemiaky.

Pridajte do cesta uvarené zemiaky

Pridanie uvarených zemiakov do cesta na pagáče nie je len starou babskou radou, ale má svoje opodstatnenie.

Zemiaky obsahujú veľa vody, ktorá cesto zvlhčí a dodá mu jemnosť. Vďaka tomu budú pagáče po upečení vláčne a šťavnaté, a dlhšie si zachovajú svoju sviežosť.

 

 

Okrem toho dodajú cestu jemnú, prírodnú sladkosť a bohatšiu chuť. To znamená, že pagáče budú chutnejšie aj bez pridania veľkého množstva soli alebo iných korenín.

Zemiaky pôsobia ako prírodný spojivo, ktoré zlepšuje štruktúru cesta. Vďaka tomu sa cesto ľahšie miesi, lepšie sa vyvaľká a pagáče si po upečení zachovajú svoj tvar a dlhšiu trvanlivosť.

Na pagáče potrebujeme:

500 g polohrubej múky

250 g masla

1 žĺtok

20 g kvasníc

0,5 dcl mlieka

1/2 – 3/4 kyslej smotany (250 g)

 

 

1 kopcová lyžička soli

syr karička 7 trojuholníkov alebo syrokrém 3 kocky

1-2 uvarené zemiaky

Ďalej:

vajce na potretie

sezam na posypanie

Postup:

0,5 dcl mlieka dáme trochu zohriať do mikrovlnky.

Pridáme kvasnice, trochu kryšt. cukru a necháme nakysnúť.

 

 

Medzitým si na dosku napsypeme polohrubú múku, oddelíme si 1 žĺtko.

Ďalej pridáme syr, dáme soľ, maslo a smotanu minimálne polku, ale jedna je už veľa.

Do cesta pridáme aj dva menšie uvarené a roztlačené zemiaky.  Cesto je také lepivé, ale preto sa dáva do chladničky, aby stuhlo.

Ak by nebolo také, pagáče by boli suché, tak sa tých surovín nebojte.

Cesto si na chvíľu odložíme do chladničky.

 

 

Zatiaľ si nachystáme plechy, ktoré vymastím olejom.

A vajíčko na potretie, tiež sezam na posypanie.

Cesto rozvaľkám na doske.vVykrajujem asi 1 cm pagáčiky (d=3,5cm).

Pagáčiky poukladáme na vymastený plech.

 

 

Potrieme vajíčkom a posypeme napr. sezamom, alebo aj makom.

Pečieme ich v rúre na 200 stupňov,  cca 20 – 25 minút.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes