zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Zabudnite na drahé potraviny, obyčajné ovsené vločky sú hotový zázrak: 17 top receptov, ktoré dajú do poriadku postavu aj zdravie!

Vedeli ste, že táto bežná potravina je v skutočnosti malý zázrak pre vaše zdravie?

Stačí malá zmena vo vašom jedálničku a podarí sa vám zhodiť kilogramy navyše, zlepší sa vám trávenie, upraví cholesterol, hladinu cukru v krvi a zlepší sa aj celkové zdravie.

 

 

Stačí ich pomlieť alebo nechať krátko napučať v teplej vode a máte perfektnú náhrad klasickej múky.

Čo dokážu?

-predchádzajú zápche,

-prospievajú zraku (obsahujú luteín),

-na živiny najbohatšia obilnina,

-stimuluje metabolizmus (ideálna voľba na raňajky),

-obsahujú vitamíny skupiny B, železo, vápnik a fosfor,

-optimalizujú činnosť tenkého čreva,

-zasýtia a energiu uvoľňujú postupne, pomôže vám schudnúť zdravo,

-znižujú riziko srdcovo-cievnych chorôb, posilňujú srdce a cievy,

-tlmia zvýšenú činnosť štítnej žľazy,

-znižujú cholesterol,

-prevencia cukrovky, stabilizujú hladinu cukru v krvi,

-sú veľmi nápomocné ak beriete antibiotiká, najmä vďaka vitamínom skupiny B,

-prevencia rakoviny tráviaceho traktu.

Toto dokážu s vašim telom

Lepšia pokožka

 

 

Vločky sú ideálne na liečbu zápalových stavov, ako je ekzém, akné a tiež podporujú celkové zdravie a vitalitu zdravie pokožky.

Jedinečné vlastnosti ovsených vločiek vyplývajú z prítomnosti širokého spektra vitamínov a stopových prvkov. Zinok pomáha pri čistení pokožky a odstraňovaní toxínov.

Rovnako účinne zužujú póry a majú omladzujúci účinok.

Železo je jedným z najdôležitejších prvkov výživy a udržiavania optimálnej hydratácie kožných buniek.

Mangán odstraňuje opuchy a zápaly a takisto podporuje rýchle hojenie kože po ranách, modrinách, popáleninách a iných mikro-úrovniach.

Horčík normalizuje krvný obeh a zabezpečuje hĺbkovú obnovu kožných buniek.

Budete mať vysnívané svaly

 

 

Jedna porcia alebo asi 8 polievkových lyžíc vločiek dodáva vášmu organizmu 15% odporúčaného denného množstva bielkovín.

Nezabudnite na vitamín E, antioxidanty a glutamín, ktoré pomáhajú regenerovať svalové vlákna rýchlejšie.

Ochráni vaše telo pred chorobami

Ovsené vločky sú bohaté na antioxidanty. 

Ti pomáhajú pri chorbách, zápaloch a vysokom krvnom tlaku.

Obsahujú beta-glukán, ktorý znižuje hladinu cukru v krvi. Ich účinok sa zvyšuje prítomnosťou vitamínu C.

Nie je úplne náhodné, že raňajky často spájajú pomarančový džús s ovsenými vločkami.

Budete plní energie

Vločky sú bohaté na sacharidy a poskytujú viac energie pre vaše telo.

Táto energia sa však uvoľňuje pomaly, postupne počas niekoľkých hodín.

Schudnete zdravo

 

 

Denná konzumácia ovsených vločiek pomáha zlepšovať metabolizmus a urýchľuje zdravý úbytok hmotnosti.

Raňajky postavené na ovsených vločkách počas dlhšieho časového obdobia (aspoň 6 týždňov) nám umožňujú vyhnúť sa nadmernému príjmu kalórií.

Pomalé sacharidy obsiahnuté v tejto potravine umožňujú regulovať chuť do jedla a udržiavať normálnu hladinu cukru v krvi.

Živiny v nich nielen zrýchľujú náš metabolizmus, ale tiež zabraňujú hromadeniu tukov a toxínov v tele a zabraňujú prejedaniu.

Nižší cholesterol

 

 

Kyselina linolová pomáha znižovať hladinu triglyceridov a „zlého cholesterolu v krvi“.

Tieto živiny „čistia“ zvyšky tuku zo stien tepien a chránia naše telo pred rozvojom takých vážnych ochorení, ako je ateroskleróza, infarkt a mŕtvica.

Nižšie riziko srdcových ochorení

Ovos je bohatý na dobré zdravé tuky a podporuje srdcové bunky a obehový systém.

Vďaka antioxidantom sa pravdepodobnosť poškodenia steny krvných ciev voľnými výrazne radikálmi znižuje.

Tvarohové lievance bez múky a cukru

 

 

Potrebujeme (na dve porcie):

250 g jemného tvarohu

3 vajcia

1 PL medu

štipka sódy bikarbóny

2 lyžice najemno namletých ovsených vločiek (môžeme použiť aj špaldovú či obyčajnú múku, ale to už nebudú lievance bez múky :-))

1/2 škorice škorice

Maslo alebo kokosový olej na opekanie (ak máte kvalitnú panvicu napr. kameninovú, netreba žiaden tuk)

Postup:

Tvaroh zmixujeme s vajíčkami a medom.

Samostatne zmiešame múku, sódu, škoricu a pridáme k tvarohovej zmesi.

Cesto chvíľu necháme nakypriť a potom na panvici na masle alebo troške oleja opekáme lievance (asi 2 minútky z každej strany).

Na panvici môžete do cesta hodiť aj pár čučoriedok, alebo iné drobné ovocie.

10-minútové placky ako náhrada pečiva

 

Potrebujeme:

150 g ovsených vločiek

125 g kyslej smotany

3 vajcia

Listy čerstvého zeleru

Soľ podľa chuti

Postup:

Ovsené vločky zmiešame s kyslou smotanou, vajíčkami, soľou a lyžičkou nasekaných zelerových lístkov (môžeme nahradiť petržlenovou vňaťou). Vymiešame jednotné cesto, z ktorého formujeme jednotlivé placky. Placky pečieme na suchej panvici z oboch strán.

Božská čoko-torta bez múky a cukru

 

Článok pokračuje na druhej strane

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn

Najlepšie tipy pre zdravie