zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Orechy namočte do tejto tekutiny a počkajte: Budete len žasnúť, keď pocítite účinok!

Nezáleží, aký druh máte práve doma, odteraz namáčam všetky orechy.

Orechy sú najlepším občerstvením, ktoré si môžete vybrať. Majú množstvo cenných minerálov, vitamínov a tukov.

 

 

Pravidelná konzumácia orechov tiež pomáha pri tvorbe „hormónu šťastia“ – serotonínu.

Fanúšikovia orechov majú lepšiu náladu a každý deň sú menej vystresovaní. Menej maškrtia a to najmä medzi jedlami, pretože majú omnoho dlhšie pocit sýtosti.

Orechy majú jednu nevýhodu, ktorej sa však ľahko zbavíte, ak viete, ako na to.

Prečo by ste mali jesť každý deň?

Orechy sú predovšetkým zdrojom minerálov a cenných nenasýtených tukov, ktoré pomáhajú znižovať hladinu „zlého“ cholesterolu.

Okrem toho obsahujú veľa bielkovín, vitamíny skupiny B a vitamín E, považovaný za „vitamín mladosti“.

 

 

Sú aj veľmi sýte – na sýtosť ich netreba veľa, no niekedy je ťažké sa od nich odtrhnúť. Po zjedení väčšej porcie však môžete cítiť pocit ťažoby, ako po veľkom bravčovom rezni .

Prečo sa to deje?

Prečo orechy „sedia“ na bruchu?

Orechy pozostávajú hlavne z tukov. Zvyšujú ich kalorickú hodnotu, ale zrýchľujú aj trávenie a vláknina vás zasýti už po hrsti – zvyšok orechov tak zjete nie pre pocit hladu, ale pre chuť.

Vlašské orechy obsahujú až 65 g tuku na 100 g.

Pekanové orechy sú ešte tučnejšie – v 100 g výrobku majú až 72 g tuku .

Pistácie obsahujú oveľa menej tuku (45 g tuku / 100 g hmoty).

 

 

Sú to ale dobré tuky, no vo väčšom množstve môžu zaťažiť žalúdok a pečeň. Ďalším dôvodom, prečo sa po zjedení orechov môžete cítiť „ťažko“, sú prirodzené inhibítory enzýmov.

Ide o látky, ktoré zabránia vyklíčeniu rastliny v nepriaznivých podmienkach.

Patria medzi ne okrem iného: kyselina fytová a struma.

Tieto látky, ak sú konzumované s orechmi, zablokujú tráviace enzýmy – vstrebe sa len časť živín z orechov. Goitrogény môžu tiež narušiť funkciu štítnej žľazy.

Na čo pomáha namáčanie orechov?

 

 

Namáčanie orechov má priaznivý vplyv na chuť aj nutričnú hodnotu mnohých orechov – nielen vlašských.

Namáčať môžete aj iné druhy orechov a ich zmesi.

Vďaka tomu sa zbavíte aj soli – ak chcete dezert s orechmi a máte k dispozícii len slané orechy.

Namáčanie orechov tiež pomôže v nasledovných aspektoch:

 

 

-zachováva všetky vitamíny a minerály,

-odstraňuje alebo znižuje množstvo kyseliny fytovej a goitrogénov ,

-odstraňuje nečistoty.

Namáčaním vlašských a lieskových orieškov budú chutiť ako čerstvo natrhané. Namočené orechy budú teda ľahšie stráviteľné a zbavíte aj charakteristickej horkosti.

Ako namáčať orechy?

Osvedčených spôsobov, ako orechy namáčať, je aspoň niekoľko.

Najznámejší je naslodovný postup:

 

 

namáčanie orechov vo vode s niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy alebo jablčného octu (to vám pomôže zbaviť sa kyseliny fytovej)

Na 1 diel orechov použite 2 diely vody – orechy pri namáčaní napučia.

Voda by sa mala prevariť a nechať vychladnúť,  nepoužívajte vodu z vodovodu. Namáčanie orechov, dokonca aj vo vode so šťavou, nezmení ich prirodzenú chuť.

Ako dlho by malo trvať namočenie orechov?

 

 

Doba namáčania závisí od druhu orechov. Zvyčajne to 1 trvá hodinu až 12 hodín.

Po namáčaní orechy ihneď použite alebo opláchnite, osušte utierkou a osušte. Môžete to urobiť v sušičke potravín alebo v rúre nastavenej na 40-50 stupňov C, s pootvorenými dvierkami. Potrebujú pár hodín v rúre, no vďaka tejto úprave nesplesnivejú.

Koľko času potrebujú jednotlivé druhy?

Para orechy, píniové oriešky a makadamové orechy: 1 hodina

Pistácie, kešu: 2-4 hodiny

Vlašské orechy a mandle: minimálne 8 hodín

Lieskové orechy: minimálne 10 hodín.

 

 

Podobne ako lieskové orechy namáčajte ostatné obilniny: pšenicu alebo ovos a strukoviny: fazuľu, cícer alebo sóju. Namáčanie orechov je voliteľné – ak nemáte čas, nemusíte to robiť. Pred jedlom sa ich však oplatí zaliať vodou a chvíľu počkať.

Neplytváte tak cennými nutričnými hodnotami a zlepšíte ich chuť.

Tiež mierne zmäknú, keď sa namočia a budú sa jesť oveľa príjemnejšie (ale úplne neprestanú chrumkať, ak máte radi tento efekt).

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie tipy pre zdravie