Som záhradkár s pomerne malými skúsenosťami, ale keď sme pred piatimi rokmi premýšľali ako investovať peniaze zo svadby, kúpa záhradky bola pre nás jasnou voľbou.
Hoci boli začiatky ťažké, rozhodli sme sa v záhrad nepoužívať žiadnu chémiu pri pestovaní a to hlavne pre alergiu našej najmladšej dcéry.
Sused, oveľa skúsenejší záhradkár ako som ja, mi poradil vynikajúcu vec na uhorky a paradajky, ktorých mám na záhrade najviac.
Často sme totižto bojovali s najrôznejšími problémy – plesňou na uhorkách, malej úrode paradajok, alebo horkými či popraskanými plodmi.
Odkedy používam túto susedovu výživu, neexistuje u nás niečo také ako malá úroda.
Rajčiny v skleníku mi rodia až do novembra a uhorky sú obsypané celé týždne.
A netreba sa báť ani o choroby, alebo horkastú chuť plodov.
Najlepšia výživa pre rajčiny a uhorky a prevencia plesňových ochorení!
Pripravíme si 3 litre vody, ktoré zahrejeme na 38 stupňov (nie viac, inak droždie znehodnotíte a nenasnete tá správna reakcia).
Vo vode rozpustím 7 lyžíc cukru a 10 gramov
sušeného droždia.
Zmes by mala byť vo väčšej nádobe, pretože počas kvasenia sa objem zväčší.
Necháme odpočívať 4-10 hodín a občas premiešame. Zvyčajne pripravujem túto výživu ráno a večer, keď teplo ustúpi tak použijem.
Používanie:
Kvasnicovú výživu zriedime so 7 litrami vody a používame na zalievanie.
Túto výživu používam na všetku zeleninu v záhrade.
Uhorky kŕmim raz za 10-12 dní, paradajky a ostatnú zeleninu – raz za 15 dní.
Dávkujem 1 liter na každú rastlinu.
Skôr, ako rastliny zalejte touto výživou, dobre zalejte pôdu čistou vodou.
Pokiaľ ide o listové hnojivá, používam rovnaké riešenie.
Je to vynikajúci životabudič pre listy rastlín a prevencia nepríjemných plesňových ochorení.
Funguje to tak, že hoci aj kvasnice patria medzi huby, ide o huby, ktoré prospievajú a vytláčajú škodlivé huby.
Tak zabezpečia ochranu rastlín a navyše už za 2-3 dni po použití uvidíte, že listy rastlín sú opäť pevné, zelené a zdravé.
Najlepšie je používať toto riešenie ako prevenciu, ale samozrejme pomôže aj v boji proti chorobe.
Drožďový (kvasnicový) roztok nastriekajte na listy tesne pred západom slnka, aby mala zelenina čas absorbovať všetky živiny a zároveň ste neriskovali spálenie listov.