plny-hrniec_transparent_negativ.png

Toto je dôvod, prečo NIKDY nevarím vývar počas búrky: Vedeli to už naše babičky!

Babičky nikdy nevarili vývar počas búrky. Na starej povere je kus pravdy!

Naše staré mamy sú skutočnými pokladnicami vedomostí a užitočných rád v kuchyni, aj keď niekedy ich treba brať s rezervou.

 

 

Medzi pravidlami, ktoré sa odovzdávali z generácie na generáciu, často existovalo pravidlo, že za žiadnych okolností nesmiete variť vývar, keď sa blíži búrka.

Znie to možno trochu ako povera, no babky v tom mali kus pravdy.

Portál pysznosci vysvetlil, ako to s týmto pravidlom v skutočnosti je.

Vývar je základom slovenskej kuchyne a milujú ho dospelí aj deti.

Jeho príprava je jednoduchá, ale vyžaduje si čas, aby ste z neho dostali to najlepšie.

 

 

Dlhým varením mäsa a zeleniny vzniká lahodná esencia a chuť, ktorú dobre poznáme z našich nedeľných stolov.

Ukazuje sa však, že naše úsilie vynaložené na prípravu polievky môže byť zbytočné, ak si na jej varenie zvolíme nesprávny čas.

Dokážete uvariť vývar v búrke?

 

 

Existuje mnoho povier a legiend, ktoré sa v domácnostiach tradujú po generácie.

Niektoré z nich však majú v sebe zrnko pravdy a aj napriek odstupu času sa ich oplatí používať aj dnes.

Podľa všeobecného presvedčenia sa vývar a mlieko počas búrky rýchlejšie kazia.

 

 

A v tomto varovaní je veľa pravdy.

V minulosti, keď ešte neboli chladničky, sa potraviny rýchlejšie kazili, najmä v horúcich dňoch.

Búrky sú často sprevádzané vysokými teplotami a vlhkosťou, ktoré podporujú rast baktérií.

 

 

Práve tie spôsobujú kyslosť jedla.

Navyše poklesy atmosférického tlaku počas búrky môžu znížiť bod varu vody, čo sťažuje dôkladné uvarenie vývaru a nedostatočne uvarený vývar je náchylnejší na skazenie.

Trochu pravdy, trochu mýtu

 

 

Hoci vyššie uvedené faktory môžu ovplyvniť kazenie potravín, vedecké výskumy nepotvrdzujú priamu súvislosť medzi búrkou a kyslosťou vývaru.

Ukazuje sa, že kľúčovú úlohu nehrajú výboje bleskov, ale… horúce dni pred búrkou.

Vtedy sa baktérie množia najrýchlejšie, čo môže viesť k pokazeniu vývaru, aj keď nie je búrka.

 

 

Hoci búrka vývar zázračne nepokazí, oplatí sa dodržiavať jednoduché pravidlá, aby ste si jeho chuť užili bez ohľadu na počasie.

Po uvarení ochlaďte vývar čo najskôr na izbovú teplotu a potom ho vložte do chladničky.

Na urýchlenie procesu môžete použiť studený vodný kúpeľ s ľadom.

Vývar sa môže uchovávať v chladničke v tesne uzavretej nádobe až 3 dni.

 

 

Uvarili ste ho príliš veľa?

Môžete ho bez problémov zamraziť, avšak zeleninu pred mrazením vyberte a vývar preceďte.

Zabudnuté tajomstvo dokonalého vývaru

Aké mäso na vývar?

 

 

Tradičný recept na vývar obsahuje nielen hydinové, ale aj hovädzie či teľacie mäso.

Všetky tieto druhy budú dobrou voľbou, aj keď najlepšie je použiť zmes viacerých rôznych druhov mäsa, pretože takáto zmes dodá vývaru plnú chuť aj bohaté nutričné hodnoty.

Oplatí sa zvoliť aj časti s kosťou, ako je krk, kuracie stehná alebo hovädzia hruď.

 

 

Kĺbové kosti a chrupavky sú bohatým zdrojom kolagénu, ktorý má priaznivý vplyv nielen na našu pokožku, vlasy a nechty, ale je aj nositeľom chuti a prírodným zahusťovadlom.

Mali by sme pamätať aj na to, že pravý vidiecky vývar by mal byť tučný, pretože práve mastné oká na povrchu vývaru akumulujú všetku chuť a mnohé nutričné ​​hodnoty.

Preto sa neoplatí vyberať prehnane chudé mäso alebo odrezať každú tukovú blanu z kúskov.

Zabudnutá ingrediencia z babkinej kuchyne

 

 

Kedysi povinnou, aj keď dnes už trochu zabudnutou zložkou vývaru, boli aj vnútornosti.

Naše mamy a staré mamy často dávali do hrnca srdcia, pečienky a žalúdky z kuracieho alebo morčacieho mäsa.

Takýto prídavok bol lacný a ľahko dostupný a dodal vývaru jedinečnú chuť.

 

 

Práve nízka cena spôsobila, že si mnohí z nás spájajú vnútornosti s produktom nižšej kvality.

Oplatí sa ich však zaradiť do jedálnička, pretože obsahujú množstvo prospešných zložiek a pri správnej úprave potešia svojou chuťou a textúrou.

Je však dôležité kupovať ich tesne pred varením, pretože majú krátku trvanlivosť.

Musíme tiež pamätať na to, aby sme ich pred pridaním do polievky dôkladne očistili.

Veľa šťastia!

 

Foto: tjn-Majka
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes