plny-hrniec_transparent_negativ.png

Na chlebíčky je neprekonateľná! Tento recept dnes už takmer nikto nerobí a pritom je to najväčšia pochúťka: LUTENICA – nátierka z varených zemiakov!

K tejto starej pochúťka ma inšpirovala pani Jana Kozáková, ktorá uverejnila recept na svoju nátierku z varených zemiakov, ktorú poznám pod názvom Lutenica.

 

 

Ide o vynikajúcu a naozaj lacnú pochúťku, ktorú môžete podávať na večeru, na slávnstné chlebíky, alebo len-tak, ako niečo dobré pod zub.

My sme túto nátierku kedysi robili každý týždeň, je sýta, chutí vynikajúco a je skutočne lacná a rýchla na prípravu.

neváhajte a skúste aj vy tento starý odskúšaný recept.

Potrebujeme:

 

 

500 g varených studených zemiakov

1 cibuľa

3 strúčiky cesnaku

3 lyžice majonézy

3 lyžice oleja

2 lyžice paradajkového pretlaku

1 lyžica dijonskej horčice

1 lyžička sladkej mletej papriky

1/2 lyžičky pálivej papriky

2 lyžice sekanej pažítky

1 lyžica worcesteru alebo sójovej omáčky

soľ

korenie

Postup:

 

 

Na nátierku je ideálne použiť zemiaky, ktoré zvýšili z obedu.

Je to perfektný tip, ako zužitkovať zvyšky a pripraviť vynikajúcu pochúťku pre rodinu alebo priateľov.

 

 

Zemiaky klasiky uvaríme v osolenej vode.

Uvarené zemiaky scedíme a necháme vychladnúť.

 

 

Vychladnuté zemiaky (napr. aj zvyšné od obeda) postrúhame najemno.

Očistíme a pretlačíme cesnak.

 

 

Cesnak vymiešame so soľou.

Cibuľu ošúpeme.

A veľmi jemne nakrájame.

 

 

Zemiaky zmiešame so všetkými ostatnými surovinami.

Osolíme a okoreníme.

 

 

Podávame na vyprážaných hriankach, opečených toastoch alebo ako podklad na obložené chlebíčky.

U nás sa vyjedá aj bez pečiva, rovno z misky.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes