Výborné sýte polievky, ktoré viete pripraviť – ideálne na obed alebo rýchlu večeru!
Najlepšia polievka so syrovými knedličkami
Potrebujeme:
Vývar:
2,5 l kuracieho alebo zeleninového vývaru (ak nemáte, použite vodu a bujón),
1 mrkvu,
5 zemiakov,
6 lyžíc oleja,
1 zelenú papriku,
1 cibuľu,
soľ,
mleté čierne korenie.
Do knedličiek:
100 g syra – polotvrdého,
100 g hrubej múky,
70 g masla,
1 vajce,
bylinky podľa chuti,
soľ.
Postup:
Strúhaný syr zamiešame so zmäknutým maslom, múkou, vajíčkom a soľou. Všetko dôkladne vymiešame a zmes vložíme do chladničky na 30 minút.
Očistíme, dobre umyjeme a nakrájame zemiaky.
Vývar nalejeme do hrnca a keď sa začne variť, pridáme nakrájané zemiaky.
Očistíme cibuľu, nakrájajte na malé kúsky a rovnako očistíme a nakrájame aj mrkvu.
V hrnci si na troche oleja opražíme aj cibuľu a mrkvu.
Kúsky nakrájanej zelenej papriky nakoniec tiež pridáme do tejto zmesi.
Celú zmes pridáme do vývaru a varíme spolu ešte 15 minút.
Zo syrovej hmoty formujte malé guľôčky a dáme ich do polievky, necháme variť ešte 10 až 15 minút. V prípade potreby môžeme ešte okoreniť.
Brokolicová krémová
zdroj: femina.hu
Potrebujeme:
60 dkg zemiakov
0,5 hlávky brokolice
100 g strúhaného syra
2 dl smotany na šľahanie
3 plátky slaniny
3 lyžice oleja
1 kus cibule
1 kus bobkového listu
1 bujón zeleninový
Soľ, korenie, muškátový oriešok
Postup:
Zemiaky ošúpeme a nakrájame na drobno.
Nakrájame si aj slaninku nadrobno a osmažíme na troche oleja dozlatista.
Nakrájanú cibuľu pokrájame a osmažíme vo zvyškom tuku, potom pridáme zemiaky a brokolicu nakrájnú na ružičky.
Zalejeme jedným a pol litrom vody, pridáme bujón. soľ, korenie, muškátový oriešok a bobkový list.
Varíme domäkka približne 20 minút.
Nakoniec pridáme do polievky smotanu, strúhaný syr a môžeme ešte rozmixovať – ak chcete mať v polievke kúsky zeleniny tak mixovanie môžete vynechať.
Podávame s osmaženou slanikou.
Polievka s mäsovými knedličkami – zasýti tak skvele, že nepotrebujete druhé jedlo
Potrebujeme:
2 litre vody
200 g kvalitného mletého mäsa
100 g uvarenej ryže
100 g mrkvy
300 g zemiakov nakrájaných na kúsky
40 g zelenej cibule
Soľ, čierne mleté korenie
Bobkové korenie
Sušenú petržlenovú vňať
Postup:
Vodu privedieme do varu a dáme do nej nakrájanú mrkvu a zemiaky.
Mleté mäso zmiešame s ryžou, pridáme soľ, korenie a tvarujeme malé guľky, ktoré dáme do vody, keď zelenina trochu zmäkne.
Pridáme aj bobkový list, zelenú cibuľku a zelené bylinky podľa chuti.
Keď je mäso uvarené, môžeme podávať.
Drožďová polievka
Potrebujeme:
1 cibuľa
200 g koreňovej zeleniny
1 kocka droždia
olej
Domáca vegeta
Na halušky:
1 vajce
Olej
Detská krupica
Postup:
V hrnci rozohrejeme olej a opražíme na ňom cibuľku dosklovita.
Koreňovú zeleninu si očistíme a nakrájame na rezance alebo nastrúhame na hrubo na strúhadle.
Nastrúhanú zeleninu dáme na cibuľku, chvíľu restujeme, potom rozdrobíme droždie a za stáleho miešania necháme rozpustiť.
Potom vlejeme 1,5 l vody a pridáme cca 2 lyžičky domácej vegety (podľa chuti).
Krátko povaríme, až je zelenina mäkká.
Do hrnčeka si rozbijeme 1 celé vajce, pridáme cca 1/2 lyžice oleja a za stáleho miešame pridávame detskú krupicu, až kým sa nám nevytvorí hustejšie cestíčko.
Pomocou lyžičky hádžeme (alebo prípadne cez haluškovač) do vriacej polievky.
Necháme krátko povariť (cca 1-2 min.).
Na tanieroch môžeme ešte dochutiť a dozdobiť petržlenovou vňaťou.
Cesnaková polievka proti chrípke a zápalom
Potrebujeme:
1 hlávku cesnaku
6 zemiakov nakrájaných na kocky
1 lyžicu masla alebo oleja
1 lyžičku mletej rasce
Mojaránku
1 lyžicu vegety – ideálne domácej
2 lyžice múky
Petržlenovú vňať
Asi 1,5 l vývaru alebo obyčajnej vody s 2 kockami bujóny
Soľ a čierne korenie podľa chuti
Ďalej:
2-3 krajce chleba nakrájaný na kocky
Strúhaný syr
Postup:
V hrnci roztopíme maslo a opražíme na ňom pretlačený cesnak.
Poprášime múkou, premiešame a zalejeme vodou s bujónom alebo vývarom. Pridáme na kocky nakrájané zemiaky a varíme domäkka (čím viac necháte zemiaky rozvariť, tým bude polievka hustejšia).
Potom polievku zložíme z plameňa, dochutíme ju vegetou, rascou, majoránkou a soľou, pridáme petržlenovú vňať a všetko spolu rozmixujeme.
Chlieb nakrájame na kocky a na oleji dochrumkava opražíme.
Opečený chlieb dáme do každej porcie až tesne pred podávaním. Polievku môžeme servírovať aj vo vydlabanom bochníku a výborne chutí aj s pridaným strúhaným syrom.
Starodávna drožďová polievka
Potrebujeme:
Na polievku:
3 lyžice masti
1 cibuľu
1 petrtržlen (koreň)
Soľ a korenie podľa chuti
1 mrkvu
10 cm póru
42 g droždia
1 vajce
1 liter vývaru (ak nemáme môžeme použiť vodu a bujón)
Pertžlenovú vňať na ozdobu
Halušky:
42 g droždia
1 cibuľku
3 lyžice mlieka
1 vajce
Hrsť strúhanky
1 strúčik cesnaku
1,5 lyžičky majoránky
Petržlenovú vňať
Postup:
Pripravíme si hrniec, do ktorého dáme masť a preložíme na plameň. Na masti opražíme nadrobno nakrájanú cibluľku a keď je zlatistá, pridáme nakrájanú koreňovú zeleninu, pór a krátko orestujeme. Rozdrobíme si droždie a pridáme k zelenine. Spolu smažíme do ružova a následne do zmesi rozbijeme vajcia. Keď sa nám začnú robiť hrudky, zalejeme vývarom. Osolíme, okoreníme a varíme cca 10 minút.
Na knedlíčky si nadrobno nakrájanú cibuľu opražíme na masti dzlatista, pridáme prelisovaný cesnak a necháme ho rozvoňať. Následne pridáme aj rozdrobené droždie a vymiešame na kašičku. Potom pridáme mlieko a necháme vychladnúť. Nakoniec pridáme aj zvyšok prísad a vypracujeme tak, aby bola hmota vláčna. Strúhanku do zmesi pridávame podľa potreby. V dlaniach tvarujeme knedličky a zavaríme priamo v polievke alebo vo vode. Varíme cca 10 minút, kým nevyplávajú nad hladinu. Varíme priamo v polievke.
Zemiaková polievka
Potrebujeme:
5 väčších zemiakov
½ lyžičky mletej rasce
1/2 lyžičky mletej sladkej papriky
1/2 lyžičky sušenej majoránky
5 strúčiky cesnaku
dve lyžice rastlinného oleja
soľ a mleté čierne korenie na ochutenie
1,5 l vody
Postup:
Zemiaky očistíme, umyjeme a nakrájame na menšie kocky a varíme v osolenej vode. Pridáme drvenú rascu, papriku, majoránku a olej. Keď sú zemiaky uvarené, pridáme cesnak a ponorným mixérom všetko rozmixujeme. Pred podávaním môžeme povrch posypať strúhaným údeným tofu.
Mrkvová so zázvorom na boľavé hrdlo
Potrebujeme pre 4 osoby:
4 kusy mrkva
1 smotana na varenie
1 domáci zeleninový bujón (ak nemáte použite namiesto vody zeleninový vývar)
1 kus zeleru
1 zemiak
1 cibuľa
3 strúčiky cesnaku
2 lyžice oleja
2 kusy petržlenu
Kúsok petržlenu (koreň)
pažítka
soľ
1 koreň zázvoru
vodu
Postup:
Ošúpeme mrkvu, zeler, petržlen a zemiak, umyjeme a nakráme na menšie kúsky. Cibuľu nakrájame nadrobno a orestujeme na troške oleja. Pridáme zeleninu. Zalejeme vodou a pridáme bujón, ochutíme soľou, korením. Nakoniec pridáme nastrúhaný zázvor a cesnak. Varíme 20 minút. Keď je zelenina mäkká, zložte polievku z ohňa. Rozmixujte s mixérom, potom dajte späť na sporák a nalejte smotanu. Chvíľku povearíme, aby som sa trochu spojil. Pred podávaním posypeme nakrájanou cibuľou a petržlenom.
Ak máte radi krémové polievky, nenechajte si ujsť brokolica! Zdravá, intenzívna chuť a farba, ktoré si užijete.
Babičkina zázračná polievka so zemiakovými knedličková
Potrebujeme:
Na polievku:
1 a ½ lyžice bravčovej masti alebo 2 lyžice oleja)
1 veľkú cibuľku
2 strúčiky cesnaku ošúpané
Sladkú papriku a štipku štiplavej papriky
1 koreň petržlenu (očistený)
1/3 koreňa zeleru
2 mrkvy (očistené)
Soľ
Na knedličky:
Soľ
Mleté korenie
Petržlenovú vňať
1 vaječný žĺtok
20 g masla
50 g múky
4 varené zemiaky
Postup:
Na masti opražíme najemno nakrájanú cibuľku, pridáme nakrájanú koreňovú zeleninu, celé strúčiky cesnaku a posypeme soľou a korením. Zľahka všetko orestujeme na cibuľke a zalejeme vodou. Kým zelenina zmäkne, pripravíme si knedličky.
Zemiaky roztlačíme, pridáme maslo, múku a žĺtok. Ochutíme soľou, korením a najemno nasekanou vňaťou. Z hmoty tvarujeme malé knedličky a tie pred koncom varenia nahádžeme do vriacej polievky a povaríme 2-3 minúty.
Ak máte domácu vegetu, neváhajte pridať do polievku aj tú, dodá jej ešte lepši chuť.
Hŕstková polievka
Miešaná strukovina
1-2 strúčiky cesnaku
1 mrkva
1 petržlen
1 zemiak veľký
Soľ, korenie, mletá paprika
Polievku môžete pre deti nechať celkom bez zápražky, ale ak chcete zápražku:
Cibuľa
Olej
Hladká múka
Ďalej:
Majoránka, petržlenová vňať
Postup:
Vopred namočenú strukovinu, nakrájaný zemiak a mrkvu uvarime do polomäkka asi v litri zeleninového vývaru, pridáme koreniny a štipku soli. Ak robíme zápražku, tak na oleji opražíme cibuľku, zaprášime hl.mukou,urobíme zápražku, pridáme červenú papriku a cesnak, chvíľočku popražíme (nie dlho,lebo to zhorkne), zalejeme vodou a rozmiešame, pridáme do polievky a dovaríme. Nakoniec pridáme majoránku alebo vňať.
Šošovicová na kyslo
Potrebujeme:
250 g šošovice
voda
bobkový list
200 g zemiakov
soľ (štipka)
2,5 dl kyslej smotany (môže byť smotana na varenie)
30 g hladkej múky
ocot alebo citrónová šťava
Postup:
Prebranú umytú šošovicu uvaríme spolu s bobkovým listom. Pred dovarením pridáme očistené zemiaky pokrájané na kocky, osolíme a dovaríme. V smotane rozmiešame múku, prilejeme k uvarenej šošovici a spolu povaríme. Nakoniec podľa chuti okyslíme octom alebo citrónovou šťavou.
Bohatá polievka s mäsovými knedličkami
Potrebujeme:
300 g mletého bravčového mäsa
200 g údenej šunky
300 g mix polievkovej zeleniny (mrkva, zeler, karfiol…)
150 g zemiakov nakrájaných nadrobno
100 g cibule nakrájanej nadrobno
2 rožky
2 vajcia + trochu mlieka na namočenie
2 lyžice oleja
2 šálky kyslej smotany
Soľ, korenie, bobkový list, nové celé korenie…
Postup:
Rožky nakrájame, zalejeme mliekom a necháme chvíľu nasiaknúť. Potom vyžmýkame a pridáme k mletému mäsu.
Do tejto zmesi pridáme aj soľ, korenie, vajcia a dobre premiešame. Zo zmesi formujeme menšie guľôčky – karbonátky.
V hrnci orestujeme na oleji nakrájanú cibuľu, pridáme šunku, polievkovú zeleninu, soľ a koreniny a krátko spolu restujeme. Zmes zalejeme mäsovým alebo zeleninovým vývarom alebo vodou v ktorej rozpustíme bujón.
Keď zelenina začne mäknúť, pridáme zemiaky a mäsové guličky. Varíme, kým mäso nie je hotové.
Polievku podávame s kyslou smotanou.
15- minútová polievka s nadýchanými krupicovými knedličkami
Potrebujeme:
1-2 lyžičky masla
2 bal. mrazenej zeleniny – ja dávam zmes aj s brokolicou, ale je to na vás
Soľ a korenie (naozaj len máličko, bujón zmes skvele ochutí)
Zeleninový vývar alebo 1 zeleninový bujón
Na halušky:
2 vajcia
7 lyžíc detskej krupice
Pár kvapiek oleja
Štipku soli
Postup:
V hrnci rozpustíme maslo a krátko na ňom orestujeme zeleninu. Potom zalejeme vriacou vodou z rýchlovarnej kanvice a necháme variť. Po chvíľke pridáme aj bujón.
Medzitým si pripravíme halušky. Vajcia ušľaháme s trochou oleja a soli. Potom primiešame aj trošku jedlej sódy a postupne aj krupicu. Miešame, kým nezískame hustejšiu krémovú textúru.
zdroj: blogspot
Je dobré, ak cesto necháme odležať v chladničke hodinu pred prípravou, vtedy sú knedličky ešte chutnejšie, ale ja používam aj hneď. Keď zelenina zmäkne vezmeme lyžicu, namočíme do vriacej polievky a dávkujeme jednotlivé halušky priamo do viarcej polievky. Keď vyplávajú na hladinu, sú hotové – trvá to asi 3-4 minúty.
Rýchla bryndzová polievka
Potrebujeme:
zemiaky
bryndza
polohrubá múka
vajce 1 ks
mletá rasca
soľ na dochutenie
Postup:
Do vody dáme variť nakrájané zemiaky spolu s rascou. Vodu solíme len jemne, bryndza bude slaná. Medzitým si pripravíme melenec – vajce zmiešame s múkou na tuhé cesto, z ktorého odštipkávame rukou malé guličky – trochu ich obalíme v múke, aby sa nepolepili. Keď sa zemiaky začnú variť, pridáme melenec a varíme asi 15-20 min. do mäkka. Pridáme bryndzu, necháme roztopiť a môžeme podávať.
Do polievky môžeme zavariť aj drobné cestoviny.
Maďarská polievka
Potrebujeme:
100 g údenej slaniny
250 g bravčového mäsa
5 zemiakov
1 ks mrkvy
200 g húb
1 ks petržlenu (koreň)
1 cibuľu
1 lyžičku mletej papriky
150 g pálivej klobásy
Pár lísktov ligurčeka
Halušky z múky a vody – recept nájdete TU.
Kyslú smotanu – pár lyžíc
Postup:
Na hrnci si opražíme na kocky nakrájanú slaninku. Potom ju vyberieme z panvici a na masti opražíme nadrobno nakrájanú cibuľku a potom a pridáme aj bravčové mäso nakrájané na kúsky, papriku a opražíme tak, aby sa mäsko zatiahlo.
Pridáme papriku a teraz pridáme vodu tak, aby pokryla všetky suroviny, pridáme soľ a korenie, prikryjeme a necháme variť. Keď je mäsko mäkké, pridáme zemiaky, petržlen, mrkvu a necháme variť. Asi 10 minút pred koncom varenia pridáme aj smotanu, ligurček, nakrájané huby, nakrájanú klobásu a nakoniec nahádžeme aj halušky. Keď halušky vyplávajú na povrch, polievka je pripravená. Ozdobíme zelenou petržlenovou vňaťou.