Potrebujeme:
1 liter vody
500 gramov mäsa (bujón môžete urobiť kurací, hovädzí, teľací, bravčový, rybací, všetky majú rovnaké recepty, odlišuje sa len doba varenia podľa typu použitého mäsa)
300 gramov koreňovej zeleniny
1 cibuľa
3 strúčiky cesnaku
1 hrsť petržlenovej a zelerovej vňate
3 celé čierne korenia
3 celé nové korenia
1 bobkový list olivový olej
1 pohár vína – ak varíte rybací vývar
Postup:
Mäso umyte a prerežte na väčšie časti.
Zeleninu očistite, okrem cesnaku a cibule ju prerežte na tretiny.
Hrniec rozohrejte, pridajte olej a opečte na ňom mäso.
Keď sa na povrchu stiahne, tak pridajte zeleninu a všetko spolu orestujte.
Prilejte vodu, dajte dnu koreniny a vňate.
Stíšte a varte pár hodín.
Kurča si vyžaduje približne dve, hovädzina aj štyri.
Hlavným znamením je, že sa musí takmer rozpadávať, vtedy je už hotový.
Preceďte vývar a potom môžete skladovať.
Ja bujón sterlizujem a vydrží mi tak aj celý rok.
Dobrú chuť!