zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Najlepší spôsob, ako uskladniť po domácky dopestovaný cesnak: Ostane čerstvý po celý rok!

Cesnak je vynikajúci nielen v kuchyni, ale ja pre zdravie.

Ak patríte k pestovateľom cesnaku, potom ste určite premýšľali, aký je najlepší spôsob na uskladnenie úrody.

Hlávky totiž časom môžu začať schnúť, či hniť a strúčiky hnednú, či zmäknú.

Ak nechcete prísť o zdravú úrodu, máme pre vás radu, ktorú vyvážite zlatom.

Cesnak vám takto vydrží čerstvý po celý rok a preto sa rozhodne oplatí, spracovať ho podľa tohto jednoduchého návodu z youtube.

Postup:

 

Cesnakové hlavičky si najskôr rozdelíme na jednotlivé strúčiky. 

Všetky strúčiky vložíme do misky, zalejeme teplou vodou a necháme 1 hodinu stáť.

Vďaka tomu sa bude cesnak oveľa lepšie šúpať.

Keď sú strúčiky ošúpané, umyjeme si ich, osušíme a pripravíme si zaváraninové poháre s objemom 330 ml. 

 

 

Naplníme ich cesnakom až po samý vrch.

Do každého pohára pridáme 1 lyžičku kamennej soli.  

Následne do každého pohára nalejeme ešte 30 ml jablčného octu.

Po vrch doplníme prevarenú vodu, ktorú sme nechali vychladnúť na izbovú teplotu.

Nakoniec ešte uložíme navrch plátok citróna a poháre pevne uzavrieme viečkom. 

Pretrepeme a skladujeme na tmavom a chladnom mieste. 

 

Metóda skladovania cesnaku podľa našich babičiek

Na uskladnenie cesnaku môžete využiť aj druhú metódu, podľa ktorej skladovali cesnak už naše babičky.

1. Krok

Ako prvé je potrebné cesnak rozložiť na suchom vzdušnom mieste.

Na jeho ďalšie uskladnenie je absolútnym základom to, aby dobre preschol.

Nezabudnite, že na uskladnenie sú určené len kúsky, ktoré sú zdravé, bez hniloby a bez zjavných vonkajších poškodení. Hlavičky musia byť pevné.

2. Krok

Ošúpte vrchnú vrstvu, odrežte stonku a koreň, takže dostanete čistý cesnak.

3. Krok

Cesnak treba vytriediť do 3 skupín.

Taký, ktorý už praskol a oddeľujú sa strúčiky, nemožno skladovať a preto ho použite ako prvý.

Taký, ktorý má nejaké vady, použite ako druhý a ten, ktorý je zdravý a kompaktný môžete uskladniť.

4. Krok

 

Zoberte zdravý cesnak a nad sviečkou opáľte zvyšný koreň každej hlavičky.

Tým ho zapečatíte a ochránite pred prienikom vírusových a plesňových chorôb.

5. Krok

Zoberte suchú sterilizovanú trojlitrovú nádobu, na dno dajte jednu lyžicu čistého suchého drevného popola.

Naukladajte hlavičky cesnaku asi do polovice nádoby.

Nasypte ďalšiu lyžicu popola, nádobu trochu pretrepte a doplňte cesnak až povrch.

Opäť nasypte lyžicu popola a jemne potraste nádobou.

 

 

6. Krok

Bez toho, aby ste nádobu uzavreli vekom, ju nechajte na chladnom suchom mieste.

Toto je najlepší spôsob uskladnenia cesnaku a vydrží vám po celú dobu čerstvý!

Skúste si týmto spôsobom uskladniť aspoň jeden pohár cesnaku a uvidíte sami :-)

Veľa šťastia!

Video návod:

https://youtu.be/9owezhLmjVE

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie tipy pre zdravie