plny-hrniec_transparent_negativ.png

Najlacnejší recept na šišky. Za menej ako 3 EURÁ vypražím až 25 luxusných kúskov: 1 vec je dôležitá!

Medzi obľúbenými dezertami sú na prvom mieste šišky. 

 

 

Šišky si môžete jednoducho kúpiť v cukrárni, ale ak sa rozhodnete pripraviť si ich sami doma – budete spokojní.

Takéto pochúťky si navyše viete vyrobiť naozaj lacno.

Ide o skvelú možnosť najmä teraz, keď sú ceny hotových sladkostí naozaj závratné.

Cesta k najlacnejším šiškám

 

 

Tajomstvo vyprážania lacných šišiek spočíva v pridaní menšieho množstva dosť drahých vajec.

Potom je ale potrebné, aby v ceste bolo trochu viac droždia.

Aby ste ušetrili na oleji, musíte ich vyprážať aj na úzkej panvici s použitím relatívne malého množstva tuku.

Je tiež dôležité robiť to v dávkach.

 

 

Ide p o lacný spôsob, ako si pochutnať na chutných a ľahko pripraviteľných dobrotách, ku ktorým sa budete určite vracať.

Pri vyprážaní donutov do nich pridajte trochu octu alebo silného alkoholu, vďaka čomu nenasiaknu tuk a tiež sa nepripália.

 

 

Tiež nepridávajte plnku pred vyprážaním – inak sa šišky rýchlo pripália a stvrdnú.

Na ich vyprážanie je najlepšie zvoliť bravčovú masť alebo repkový olej.

Potrebujeme:

650 g pšeničnej hladkej múky

1 vajce

50 g čerstvého droždia + 1 polievková lyžica cukru a trocha mlieka na prípravu kvásku

250 ml teplého mlieka

50 ml oleja na cesto

4 lyžičky cukru

2 polievkové lyžice octu

olej na vyprážanie (asi 1,5-2 šálky, podľa toho, akú úzku a hlbokú panvicu máte)

Ďalej:

hustá marmeláda

Postup:

 

 

Najprv si do misky rozdrobíme droždie.

Nalejeme trochou mlieka, pridáme lyžicu cukru.

Všetko spolu premiešame a necháme chvíľu odstáť.

 

 

Do misy robota dáme všetky ingrediencie (kvások, vajce, mlieko, tuk, cukor, múku, 2 lyžice octu).

Cesto dôkladne vymiesime.

Prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste, kým úplne nevykysne.

 

 

Keď cesto na šišky vykysne (zdvojnásobí svoj objem), zľahka ho prehnetieme a rozvaľkáme.

Z hotového cesta tvarujte stredne veľké šišky.

Šišky opečieme na rozpálenom oleji z oboch strán dozlatista.

 

 

Nakoniec šišky naplníme lekvárom pomocou cukrárskeho vrecka a posypeme práškovým cukrom.

Dobrú chuť!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes