Máme fantastický recept pre všetkých milovníkov krémových nadýchaných dezertov.
Aj v našich končinách mimoriadne obľúbená delikatesa, na ktorú mnohí nedajú dopustiť.
Unikátny recept na najchutnejší Chorvátsky krémeš z youtube kanála Ivana Dinulović Šerpica Recepty.
Potrebujeme:
500 g lístkového cesta
10 vajec
1,5 l mlieka
150 g kukuričného škrobu
350-400 g kryštálového cukru
30 g vanilkového cukru alebo 2 PL vanilkovej arómy
30 g želatíny
1 pohár vody
citrónovú kôru (voliteľné)
Postup:
Plech obrátime hore dnom a položíme naň cesto aj s papierom na pečenie.
Cesto vložíme do rúry predhriatej na 200°C.
Pečieme 10 minút.
Rovnako položíme na plech aj druhé cesto a nakrájame ho na 24 štvorcov.
Cesto upečieme rovnakým spôsobom, ako predchádzajúce.
Do hrnca nalejeme cca 3/4 mlieka z celkového objemu.
Hrniec preložíme na sporák.
Do dvoch hlbokých misiek oddelíme bielky a žĺtky.
Do misky so žĺtkami pridáme cukor. Ďalej pridáme vanilkový cukor a škrob.
Nalejeme zvyšok mlieka. Metličkou dôkladne vymiešame do hladka.
Do samostatnej misky pridáme želatínu.
Nalejeme vodu a miešame, kým sa želatína nerozpustí.
Necháme napučať 10 minút. Uvarené mlieko odstavíme z ohňa.
Počas miešania nalievame žĺtkovú zmes.
Za neustáleho miešania varíme, kým krém nezhustne.
Do želatíny pridáme trochu horúceho krému a premiešame.
Želatínovú zmes nalejeme do krému a dôkladne metličkou premiešame.
Krém necháme vychladnúť.
Z bielkov vyšľaháme tuhú penu.
Vychladnutý krém prelejeme do veľkej misy.
Postupne pridávame penu z bielkov a metličkou jemne premiešame.
Nakoniec pridáme nastrúhanú citrónovú kôru a zamiešame.
Na dno sklenej formy vložíme plát cesta a potrieme krémom.
Na vrch vedľa seba poukladáme na štvorce nakrájané cesto.
Koláč prekryjeme papierom na pečenie a vložíme na noc do chladničky.
Po vybratí z chladničky posypeme dezert práškovým cukrom.
Môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: