Chorvátsky krémeš KREMPITA: Nikdy som nejedla zákusok, ktorý je tak krémový, nadýchaný a perfektne drží tvar!

Ako ho pripraviť, aby bol pevný, nadýchaný a krémový?

Máme fantastický recept pre všetkých milovníkov krémových nadýchaných dezertov.

 

 

Aj v našich končinách mimoriadne obľúbená delikatesa, na ktorú mnohí nedajú dopustiť.

Unikátny recept na najchutnejší Chorvátsky krémeš z youtube kanála Ivana Dinulović Šerpica Recepty.

Potrebujeme:

500 g lístkového cesta

10 vajec

1,5 l mlieka

150 g kukuričného škrobu

350-400 g kryštálového cukru

30 g vanilkového cukru alebo 2 PL vanilkovej arómy

30 g želatíny

1 pohár vody

citrónovú kôru (voliteľné)

Postup:

Plech obrátime hore dnom a položíme naň cesto aj s papierom na pečenie.

 

 

Cesto vložíme do rúry predhriatej na 200°C.

Pečieme 10 minút.

Rovnako položíme na plech aj druhé cesto a nakrájame ho na 24 štvorcov.

Cesto upečieme rovnakým spôsobom, ako predchádzajúce.

Do hrnca nalejeme cca 3/4 mlieka z celkového objemu.

 

 

Hrniec preložíme na sporák.

Do dvoch hlbokých misiek oddelíme bielky a žĺtky.

Do misky so žĺtkami pridáme cukor. Ďalej pridáme vanilkový cukor a škrob.

Nalejeme zvyšok mlieka. Metličkou dôkladne vymiešame do hladka.

 

 

Do samostatnej misky pridáme želatínu.

Nalejeme vodu a miešame, kým sa želatína nerozpustí.

Necháme napučať 10 minút. Uvarené mlieko odstavíme z ohňa.

Počas miešania nalievame žĺtkovú zmes.

Za neustáleho miešania varíme, kým krém nezhustne.

 

 

Do želatíny pridáme trochu horúceho krému a premiešame.

Želatínovú zmes nalejeme do krému a dôkladne metličkou premiešame.

Krém necháme vychladnúť.

Z bielkov vyšľaháme tuhú penu.

Vychladnutý krém prelejeme do veľkej misy.

Postupne pridávame penu z bielkov a metličkou jemne premiešame.

 

 

Nakoniec pridáme nastrúhanú citrónovú kôru a zamiešame.

Na dno sklenej formy vložíme plát cesta a potrieme krémom.

Na vrch vedľa seba poukladáme na štvorce nakrájané cesto.

Koláč prekryjeme papierom na pečenie a vložíme na noc do chladničky.

Po vybratí z chladničky posypeme dezert práškovým cukrom.

Môžeme servírovať.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: unsplash
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: unsplash

Najlepšie recepty na dnes