Pripravte si výnimočnú tortu z lístkového cesta, ktorá chutí skvelo aj bez vajec.
Nie je až tak výrazne sladká, určite osloví takmer každého.
Vďaka tomuto jednoduchému receptu z youtube si pripravíme jednoduchú smotanovo-jogurtovú tortu plnenú bobuľovým ovocím.
Potrebujeme:
500 g lístkového cesta
vodu
cukor
Na plnku:
250 g bobuľového ovocia (čerstvého alebo mrazeného)
2 PL cukru
1 lyžičku kukuričného škrobu
šťavu z 1/2 citróna
350 g smotany na šľahanie
250 g gréckeho jogurtu
3 PL práškového cukru
Postup:
Z lístkového cesta, ktoré sme dali na papier na pečenie, si pomocou tortovej formy vyrežeme kruh s priemerom 22 cm.
Vyrezané okraje rozdelíme na štvrtiny a celé cesto premiestnime aj s papierom na pečenie na plech.
Vyrezanú kruhovú časť cesta poprepichujeme vidličkou, potrieme vodou a posypeme cukrom.
Z ďalšieho cesta vykrojíme kruh s priemerom 20 cm a rozdelíme ho na 12 častí.
Nakrájané cesto tiež potrieme vodou, posypeme cukrom.
Všetky časti cesta dáme piecť do predhriatej rúry na 15-20 minút pri teplote 200°C.
Do menšieho hrnca si pripravíme bobuľové ovocie, pridáme cukor, kukuričný škrob, citrónovú šťavu.
Zmes po zovretí necháme 2 minúty podusiť.
Do väčšej misy nalejeme smotanu, vyšľaháme ju na penu, pridáme cukor, vyšľaháme, pridáme jogurt a všetko spolu šľaháme, kým zmes nezhustne.
Kruh cesta dáme na spodok tortovej formy, nanesieme penu, rozotrieme.
Pridáme ovocnú zmes, opäť nanesieme ďalšiu vrstvu peny, rozotrieme ovocnú zmes a na vrch položíme trojuholníky z cesta.
Tortu vložíme na 2-3 hodiny do chladničky.
Zvyšné cesto nadrobíme na drobné kúsky, nanesieme ho po stranách torty a nakoniec posypeme práškovým cukrom.
Jemný dezert nakrájame a môžeme ho servírovať.
Dobrú chuť!
Video návod: