Vynikajúca čokoládová dobrota, ktorá sa výborne hodí k veľkonočnému pohosteniu.
Chutná a elegantná bábovka, ktorej nik neodolá.
Fantastický recept na lahodnú plnenú bábovku z youtube kanála Halime’nin mutfağı.
Potrebujeme:
1 pohár vody (200 ml)
1 pohár mlieka (200 ml)
1 balenie sušeného droždia (10 g)
2 PL kryštálového cukru (40 g)
1/2 pohára rastlinného oleja (100 ml)
5 šálok hladkej múky (600 g)
1 ČL soli (8 g)
30 g masla
Na náplň:
nutellu
Na potretie:
žĺtok
Postup:
Do hlbokej misky nasypeme droždie a cukor.
Nalejeme teplé mlieko.
Pridáme teplú vodu a olej.
Metličkou dôkladne premiešame.
Potom do zmesi nasypeme múku.
Pridáme soľ a špachtľou zamiešame.
Rukami miesime 3-4 minúty, kým nezískame mäkké, nelepivé cesto.
Misku prekryjeme a cesto necháme nakysnúť do dvojnásobného objemu.
Vnútro formy na bábovku dobre vymastíme maslom.
Z nakysnutého cesta vytlačíme vzduch.
Cesto položíme na pomúčený stôl.
Posypeme múkou, rukami roztiahneme a vyvaľkáme štvorec o veľkosti 45 cm.
Pomocou krájača urobíme do polovice cesta zárezy (viď video).
Na druhú polovicu rozotrieme nutellu.
Cesto zrolujeme a rozkrojíme na polovicu.
Potom cesto vložíme do bábovkovej formy (viď video).
Formu prekryjeme fóliou a necháme 20 minút odpočívať.
Vrch potrieme žĺtkom.
Formu vložíme do predhriatej rúry.
Pečieme do hneda pri teplote 190°C.
Po upečení necháme vychladnúť na izbovú teplotu a môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: