Chcem sa podeliť s týmto receptom, najlepšie langoše, aké poznám. Recept mám od pani Martinky – už pred rokmi som ich ochutnala na jarmoku a konečne si ich môžem aj spraviť doma. Tajomstvo je v kyslej smotane.
Potrebujeme:
1 kg polohrubej múky
1/2 l mlieka
250 ml kyslej smotany
5 dkg droždia
štipka cukru
1 lyžička sódy bicarbóny
soľ
Postup:
Do múky si dáme všetky prísady: smotanu, štipku cukru, trocha soli, malú lyžičku sódy. V troche teplého mlieka si rozdrobíme droždie a vlejeme do múky, prilejeme aj zvyšné mlieko. Z prísad si vymiesime cesto a dáme ho na 60 min do chladničky. Po hodine môžeme robiť langoše. Z cesta si vyformujeme toľko bochníčkov, koľko práve potrebujeme a zvyšok odložíme v mikroténovom vrecku do chladničky. Môžeme použiť aj o týždeň.
Bochníčky necháme ešte nakysnúť asi 20 min. Potom prstami roztiahneme na placku a pečieme v dostatočnom množstve oleja(musia plávať)Potierame cesnakom rozotretým so soľou a troškou vody,tatárskou,syrom alebo kečupom. Sú naozaj fantastické.
Prajeme vám dobú chuť! :-)
Miška T.