plny-hrniec_transparent_negativ.png

NAJJEDNODUCHŠÍ medový rez s kyslou smotanou: Pečie sa len 15 minút a lepší zákusok od tohoto nepoznám!

Medové rezy nepatria medzi najjednoduchšie zákusky, avšak podľa tohoto postupu to zvládne naozaj úplne každý.

Výborný recept na medový rez sme našli na youtube.

Potrebujeme:

Maslo – 160 g

Med – 180 g

Jedlá sóda – 1,5 lyžičky

Vajcia – 4 ks

Soľ – štipka

Cukor – 150 g

Múka hladká – 250 g

Krém:

Kyslá smotana 20-25% – 800 g

Práškový cukor – 150 g

Vanilkový cukor – 10 g

Pečieme pri 180 °C, 15 minút

Forma 42x32cm.

Postup:

Do hrnca dáme nakrájané zmäknuté maslo.

Pridáme med a necháme rozpustiť na miernom plameni.

Pridáme sódu.

Varíme asi 1-2 minúty.

Zmes získa krásnu karamelovú farbu.

Prelejeme do misky a počkáme, kým zmen vychladne na izbovú teplotu.

Medzitým si v samostatnej miske vyšľaháme vajcia so štipkou soli.

Vyšľaháme do peny.

Potom postupne – po častiach všľaháme do zmesi cukor.

Teraz slabým prúdom do zmesi vlejeme rozpustenú a vychladnutú maslovú hmotu. Spolu všetko prešľaháme, aby sa obe hmtoy dobre prepojili.

Nakoniec do cesta preosejeme múku, vymiešame jednotné cesto.

Plech vyložíme papierom a rovnomerne nalejeme cesto.

Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 15-20 minút.

Potom vyberieme z rúry, obrátime a odstránime papier na pečenie.

Odrežeme okraje a cesto rozrežeme na polovice.

Teraz prerežeme oba pláty cesta na polovicu – do dvoch vrstiev. Takto nám vzniknú 4 pláty cesta.

Nakoniec si pripravíme krém:

Smotanu si preložíme do hustého plátna a necháme pár hodín zavesené odtiecť. Smotana zhustne a bude krásne krémová.

Vyšľaháme ju s cukrom.

Poskladáme výsledný zákusok – striedame cesto a krém.

Ak nechcete čakať, namiesto smotany môžete použiť krémový syr.

nakoniec už len rozmixujeme orezané okraje cesta a ozdobíme vrch a boky dezertu.

 

Foto: pexels
Foto: pexels

Najlepšie recepty na dnes