Máte pocit, že vám pri príprave rodinných večerí a obedov dochádza inšpirácia? Prinášame vám 17 skvelých tipov, na rýchle a chutné obedy z jedného pekáča. Dobrú chuť!
Vrstvený bravčový kastról
Potrebujeme:
cca 1,5 kg bravčového mäsa
Na marinádu:
100 ml olivového oleja
50-70 ml svetlého piva
Gyros korenie
Citrónovú šťavu – asi 1-2 lyžice
1 lyžicu medu
Na oblohu:
1,5 -2 kg zemiakov nakrájaných na plátky
Korenie na pečené zemiaky
1 veľkú červenú cibuľu
1 veľkú žltú cibuľu
2 veľké paradajky
100 g slaniny
1 hlávku cesnaku
Na omáčku:
1 téglik kyslej smotany (cca 200 g)
Štvorfarebné korenie
Soľ
Ďalej voliteľné: sladká paprika, chilli, bazalka, akékoľvek iné koreniny, bylinky…
Postup:
Mäso trochu naklepeme pod igelitom. Potom ochutíme soľou a gyros korením. V miske zmiešame olivový olej, pivo, med, citrónovú šťavu a do tejto marinády vložíme mäso. Necháme marinovať aspoň 2 hodiny – ideálne cez noc.
Pripravíme si hlboký plech. Zemiaky umyjeme, nakrájame na plátky a 1/2 uložíme na spodok plechu. Posypeme korením na pečenie zemiakov, soľou, prípadne obľúbenými koreninami. Na zemiaky uložíme plátky žltej a červenej cibule.
Teraz uložíme ½ mäsa. Na mäso opäť uložíme vrstvu zemiakov, ochutíme a pridáme kúsky slaninky a očistené cesnakové strúčiky.
Pokračujeme zvyškom cibuľky a zvyšnými kúskami mäska.
Teraz plech zakryjeme alobalom.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 50-60 minút.
V miske zmiešame všetky prísady na omáčku a uplynutí tohto času, uložíme plátky paradajky a nanesieme na povrch omáčku.
Vložíme bez alobalu späť do rúry a necháme zapiecť dozlatista.
Nemusíte už nič pridávať, podávame tak, ako je.
Mäsový ježkovia so zemiakmi a syrom
Potrebujeme:
500-600 g mletého mäsa bravčového
200 g ryže
1 väčšiu cibuľu
2-3 strúčiky cesnaku
1 vajce
Soľ a korenie podľa chuti
1 kg zemiakov
150 g strúhaného syra
Postup:
Mleté mäso ochutíme soľou a korením. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku, pretlačený cesnak, vajce, ryžu a všetko dobre premiešame.
Zemiaky očistíme a nakrájame na plátky. Osolíme podľa chuti
Plech na pečenie vymastíme masťou alebo olejom. Z mäsa formujeme guľôčky a ukladáme na plech. Miesta medzi mäsovými guľami vyplníme zemiakmi.
Plech vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 190 stupňov približne 40 minút. 15 minút pred dopečením posypeme syrom.
Obložené kuracie rezne so zemiakmi
Potrebujeme:
Kuracie rezne – 2 ks (asi 500 g)
Zemiaky – 500 g
Cibuľa – 1 ks
Šampiňóny – 150 g
Syr – 100 g
paradajka – 1 ks
Majonéza – 2 lyžice
Vajce – 1ks
soľ
korenie
Postup:
Kuracie rezne nakrájame na menšie kúsky a nakepeme pod fóliou. Ochutíme soľou a korením.
Zemiaky aj cibuľu ocčistme a nakrájame na kolieska. Rovnako si nakrájame aj šampiňóny.
Do misy vymastenej olejom uložíme najskôr cibuľu a potom zemiaky, ktoré sme si ochutili soľou.
Na zemiaky navrstvíme kuracie mäso a následne šapiňóny.
Prikyjeme fóliou a dáme zapiecť do rúry na 25 minút (teplota 200 stupňov).
V miske si zmiešame nastrúhaný syr, nakrájanú paradajku, vajce a majonézu. Ochutíme soľou a kroením.
Navrstvíme na zapečené rezne a dáme bez fólie zapiecť ešte na 10-15 minút.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Video postup:
Zemiakový pekáč s hubami a kyslou smotanou
Potrebujeme:
200 g šampiňónov nakrájaných na plátky
700 kg zemiakov
350 g mletého mäsa
2-3 ks cibule
200 g strúhaného syra
2 lyžice kyslej smotany a 2 lyžice majonézy
Soľ, korenie
Postup:
Rúru nastavíme na 180 stupňov a plech na pečenie s vyššími okrajmi vymastíme olejom.
Cibuľu očistíme, nakrájame na plátky a uložíme na dno plechu. Na cibuľu uložíme na plátky nakrájané zemiaky, osolíme a okoreníme. Na zemiaky navrstvíme ochutené mleté mäso. Na mäso uložíme šampiňóny nakrájané na plátky. Na vrch navrstvíme strúhaný syr.
Na syr navrstvíme smotanu a majonézu. Môžeme dochutiť soľou a korením. Pečieme pri 180 stupňoch zakryté alobalom 45 minút, potom alobal zložíme a necháme zapiecť dochrumkava!
Mäsko na francúzsky spôsob
Potrebujeme:
500 g bravčového prípadne aj hydinového mäsa
Soľ, čierne mleté korenie a cesnakový prášok
1 ks cibule
250 g majonézy alebo kyslej smotany
100 g strúhaného syra
5 zemiakov
Slnečnicový olej
Petržlenovú vňať nakrájanú nadrobno
Postup:
Rúru nastavíme na 190 stupňov. Zemiaky aj cibuľu očistíme. Mäso nakrájame na tenšie plátky a posypeme soľou, korením a cesnakovým prášok. Na niekoľko minút odložíme bokom.
Syr zmiešame s majonézou.
Plech na pečenie potrieme olejom. Na spodok uložíme plátky zemiakov nakrájané na tenké kolieska, posypeme trochou soli, pokračujeme plátkom mäsa, vrstvou cibule a nakoniec majonézovo-syrovou zmesou. Takto tvoríme na plechu jednotlivé ostrovčeky, ktoré ukladáme na plech vedľa seba.
Plech vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov približne 1 hodinu. Nakoniec mäso ozdobíme nadrobno nakrájanou petržlenovou vňaťou. Dĺžka pečenia záleží aj od druhu zvoleného mäsa.
Prekladaný kastról
Potrebujeme:
500 g mletého mäsa
2 ks. cibule
2 strúčiky cesnaku
1 vajce
3 lyžice strúhanky
Soľ, korenie, červenú papriku
Ďalej potrebujeme:
6-7 nových zemiakové
2 ks papriky
2-3 lyžice oleja
Vegetu
4-5 paradajkového pretlaku
3 lyžice vody
Ľubovolné koreniny
Postup:
Jednu cibuľu nakrájame najemno a zmiešame s mäsom a ostatnými prísadami. Rozdelíme na menšie kúsky – guľôčky, ktoré roztlačíme tak, aby sme získali hrubšie placky. Ostatné cibule ošúpeme a nakrájame na kolieska. Zemiaky nakrájame na kolieska a posypeme soľou, vegetou a 1 lyžicou oleja.
Pripravíme si pekáč, ktorý vymastíme zvyšným olejom. Do pekáča vrstvíme 3-4 kolieska zemiakov, koliesko cibule, kúsok papriky a masovú placku. Pokračujeme, kým nenaplníme celý pekáč. Na vrch navrstvíme pretlak (pretlak sme si rozmiešali s vodou) a uložíme nakrájané kúsky papriky.
Pečieme pri teplote 200 stupňov, kým zemiaky nie sú mäkké.
Cesnakovo-zázvorové kuracie stehienka
Potrebujeme:
6 kuracích stehien celých – ja som ich rozdelila na horné a dolné
6 strúčikov cesnaku
500 g zemiakov nakrájaných na plátky
4 mrkvy
Rozmarín
1 lyžičku strúhaného zázvoru
Soľ a čierne korenie
Olej
Postup:
Stehná umyjeme a môžeme rozdeliť na polovice. Pretlačený cesnak zmiešame so zázvorom a 50 ml oleja. Mäso potrieme touto zmesou. Zemiaky aj mrkvu očistíme a nakrájame na plátky. Preložíme na vymastený plech a ochutíme soľou a korením.
Mäso uložíme na zeleninu a ak nám zvýšila cesnakovo-zázvorová marináda, prelejeme cez povrch. Stehienka môžeme ešte posypať soľou a korením.
Potom podlejeme 100 ml vody a prikryjeme alobalom. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 30 minút. Potom fóliu zložíme a pečieme ešte ďalších 30-40 minút (mäso môžeme pečenia obrátiť, aby sa zapieklo zo všetkých strán).
Štíhle kuracie rezne na zemiakoch
Potrebujeme:
Zemiaky – 1 kg
Cibuľa – 1 ks
Mrkva – 1 ks
Kuracie prsia – 0,5 kg
Kyslá smotana, jogurt alebo majonéza – 100 g
Soľ podľa chuti
Korenie – podľa chuti
Postup:
Očistíme zemiaky a nakrájame.
Pekáč vymastíme trochou oleja a uložíme zemiaky, ktoré ochutíme soľou a korením.
Cibuľu očistíme, nakrájame na polkruhy a uložíme na zemiaky.
Mrkva sa očistí, nastrúha na hrubo a rozloží na vrstvu cibule.
Kuracie prsia umyjeme, osušíme a nakrájame na tenšie plátky. Ochutíme soľou a ľubovolnými koreninami. Prípadne môžeme aj naklepať a uložíme na mrkvu.
Na vrch navrstvíme majonézu, kyslú smotanu alebo jogurt. Ja používam jogurt, ktorý ochutím soľou, korením, kvapkou citrónovej šťavy a olivového oleja. Táto verzia pokrmu má len minimum kalórií.
náplň:
Na podlievanie môžete použiť kurací vývar alebo čistú vodu, ktorú ochutíte trochou soli a korenia.
Vložíme do rúry vyhriatej na 180 ° C, asi na 60 minút. Prvých 25 minút môžete piecť prikryté.
To je všetko. Prajeme vám dobrú chuť! :-)