Marhuľový linecký koláč: Najväčšia pochúťka, aká môže byť!

Lahodná pochúťka, ktorá sa rozplýva v ústach. Najlepší recept na marhuľový koláč!

Dnes vám prinášame 2 super recepty na šťavnaté a neodolateľne chutné koláče s marhuľami.

 

 

Prvý je linecký koláč s tvarohovou plnkou, ktorý určite stane vaším obľúbeným letným dezertom .

Druhý koláč je extrémne rýchly, lahodný a hravo ho zvládne aj začínajúci kuchár.

Výnimočné recepty na najlahodnejšie marhuľové koláče z youtube kanála Lecker mit Rika.

Na linecký tvarohový koláč s marhuľami potrebujeme:

(1 šálka = 250 ml)

Na cesto:

100 g zmäknutého masla (1/2 šálky)

štipku soli

70 g kryštálového cukru (1/3 šálky)

1 vajce

trochu citrónovej kôry

200 g hladkej múky (1 + 2/5 šálky)

Na krém:

500 g tvarohu (alebo smotanového syra)

 

 

80 g kryštálového cukru (2/5 šálky)

2 vajcia

2 PL citrónovej šťavy

100 ml mlieka (2/5 šálky)

40 g kukuričného škrobu (1/3 šálky)

ďalej:

marhule

mliečnu čokoládu

mandľové lupienky

Postup:

Do misky pridáme zmäknuté maslo a soľ. Mixérom vyšľaháme.

 

 

Pridáme cukor, vajce a nastrúhanú citrónovú kôru.

Do zmesi nasypeme múku a mixérom vyšľaháme. Rukou vymiesime hladké cesto.

Vložíme do plastového vrecka a necháme v chladničke odpočívať 30 minút.

Marhule prekrojíme na polovicu a odstránime kôstku.

Po uplynutí doby vyberieme cesto na pomúčený stôl.

Prstami roztiahneme a vložíme do vymastenej formy (18 x 28 cm) posypanej múkou.

 

 

Cesto roztiahneme po celej ploche a prstom vytvarujeme okraj.

Pripravíme krém: do hlbokej misky pridáme tvaroh.

Ďalej pridáme cukor, vajcia a citrónovú šťavu. Mixérom vyšľaháme krém.

Počas šľahania pridáme mlieko. Cez sitko preosejeme škrob s prešľaháme.

 

 

Krém rozotrieme na cesto. Do každej polovice marhule vtlačíme kocku čokolády.

Marhule naukladáme na vrch krému.

Nakoniec posypeme koláč mandľovými lupienkami.

Koláč pečieme cca hodinu pri teplote 160°C (horný/spodný ohrev).

Po upečení posypeme práškovým cukrom.

Môžeme servírovať.

Na rýchly marhuľový koláč potrebujeme:

 

 

4 vajcia

170 g kryštálového cukru (4/5 šálky)

1 balenie vanilkového cukru (8 g)

štipku soli

150 g rastlinného oleja (3/4 šálky)

250 g vanilkového jogurtu (1 šálku)

110 g mletých mandlí (1 šálku)

250 g hladkej múky (1 + 4/5 šálky)

15 g prášku do pečiva (2,5 ČL)

60 g kukuričného škrobu (1/2 šálky)

1 kg marhúľ

Postup:

Do hlbokej misky pridáme vajcia.

Nasypeme kryštálový a vanilkový cukor, štipku soli a mixérom šľaháme do krémova.

Počas šľahania pridáme olej, jogurt a mleté mandle.

 

 

V samostatnej miske zmiešame múku s práškom do pečiva. Múku pridáme do zmesi počas šľahania.

Nakoniec pridáme škrob a pokračujeme v šľahaní.

Cesto nalejeme na plech (cca 41 x 35 cm) vystlaný papierom na pečenie a rovnomerne rozložíme.

Na cesto naukladáme na polovicu prekrojené marhule vnútornou stranou hore.

Koláč pečieme cca 35 minút pri teplote 170°C.

 

 

Po upečení necháme koláč vychladnúť.

Posypeme cukrom.

Môžeme servírovať.

 

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod nájdete TU

 

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes