plny-hrniec_transparent_negativ.png

Chutné jabĺčka za babičkinej záhradky: Naučte sa, ako ich skladovať a spracovať!

Škapuliarky, jánske jabĺčka, letné jabĺčka, sklenačky, jarčanky, jakubky – tieto letné jabĺčka majú mnoho názvov, no asi každý si z detstva pamätá ich chuť. :-)

 

 

Dužinaté jablká sú starou odrodou skorých jabĺk pestovaných na celej severnej pologuli.

Kedysi boli na Slovensku veľmi obľúbené, teraz sa nachádzajú iba v starých záhradách.

Väčšinou plodia veľmi bohato a dozrievajú už v polovici júla.

 

 

Sú malé, na pohľad celkom nenápadné, ale chuťovo výborné a vďaka portálu smakosze sa dozviete, ako ich správne skladovať a spracovať.

Keď nie sú veľmi zrelé, majú kyslú chuť a sú chrumkavé.

Ale ako dozrievajú, rýchlo sa stávajú krehkými a sladkými.

 

 

Keďže táto odroda jabĺk má veľmi tenkú šupku, nie je veľmi odolná.

Jablká rýchlo hnednú, nie sú veľmi vhodné na prepravu.

V bežnej chladiacej miestnosti ich možno skladovať až 3 týždne, v profesionálnej s riadenou atmosférou až 6 týždňov.

 

 

Keď sa však urodia vo vašej záhrade alebo ste nimi boli obdarovaní, nenechajte ich vyjsť nazmar.

Ako tieto jablká spracovať?

Samozrejme, najchutnejšie a najhodnotnejšie sú tieto jablká čerstvé.

Môžete s nimi pripraviť palacinky či lievance, ale sú skvelé aj do koláča.

Stačí ich ošúpať, odstrániť jadrovník, potom ich nastrúhať na hrubom strúhadle a ihneď ich pokvapkáme citrónovou šťavou, aby nestmavli.

 

 

Keď ich však máte viac, oplatí sa ich spracovať vopred, aby sa nepokazili.

Tieto jablká s chrumkavou dužinou sú ideálne na zaváranie.

Ovocie ošúpeme, zbavíme jadierok a nakrájame na osminky.

 

 

Kúsky jabĺk pevne poukladáme do pohára a dôkladne uzavrieme viečkom.

Pasterizujeme v rúre alebo v hrnci s vodou 15 minút.

Šupky z týchto chutných jabĺk môžeme usušiť a pridávať do čaju.

 

 

Dodajú mu vynikajúcu arómu.

Z týchto jabĺk môžete pripraviť tiež skvelú detskú výživu.

Výborná pochúťka zo skorých jabĺk

 

 

Vynikajúci recept z letých jabĺčok.

Je veľmi svieži, lahodný a chutný.

Potrebujeme:

1 kg jablká letné

7 ks vajíčka uvarené natvrdo domáce

1 jogurt biely 1 lyž. horčica

1 šťava z citróna

podľa chuti soľ

korenie čierne mleté

pažítka nasekaná

Postup:

Jablká umyjeme, ošúpeme a odstráneme jaderníky.

Očistené jablká pokrájame na malé kocky.

Vajíčka uvaríme natvrdo.

 

 

 

Následne ošúpeme a nakrájame.

Osolíme a okoreníme, pridáme lyžicu horčice.

Pridáme aj jogurt, pokrájanú pažítku a dobre premiešame.

Odložíme do chladničky odležať.

Šalátik chutí vynikajúco.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes