Akonáhle urobíte závin s týmto cestom, už ho nikdy nebudete robiť iným spôsobom.
Vynikajúce cesto podľa balkánskeho receptu. Aj po dvoch dňoch závin chutí ako čerstvý.
Potrebujeme:
1 kg polohrubej múky
3–4 pl kryštálového cukru
1 čl soli
1 prášok do pečiva
2 celé vajcia
300 ml oleja
500 ml mlieka (môže byť aj viac)
Kvások:
1 kocka kvasníc
1/2 čl práškového cukru
100 ml teplého mlieka
Plnka maková:
mletý mak
práškový cukor
mletá škorica
teplé mlieko lekvár
Postup:
Nakoľko cesto nemusíme nechať kysnúť, pripravíme si najskôr kvások a plnku.
Do 100 ml teplého mlieka dáme 1/2 čl práškového cukru, rozlámeme kocku kvasníc.
Prikryjeme a necháme na teplom mieste nakysnúť.
Na plnku zmiešame mak s práškovým cukrom a škoricou, zalejeme horúcim mliekom.
Nakoniec primiešame a lekvár.
Na 200 g mletého maku dávam 50 ml mlieka, 150 g práškového cukru, 1 bal. škoricového cukru a 2 lyžice lekváru.
Zmiešame suché ingrediencie (múka, cukor, soľ, prášok do pečiva).
Pridáme kvások a následne pridáme 2 vajcia.
Postupne pridávame olej a 500 ml teplého mlieka.
Riadime sa podľa konzistencie cesta, kedže každá múka môže byť iná.
Šľahačom vypracujeme cesto.
Rozdelíme cca na 4 časti, každú rozgúľame, naplníme plnkou (ja som zvolila makovú).
Zrolujeme a preložíme na plech vyložený papierom na pečenie.
Záviny natrieme olejom, popicháme vidličkou a dáme do vyhriatej rúry.
Pečieme v teplovzdušnej rúre pri 180°C do zlatista.
Po vybratí z trúby potrieme olejom.
Prajeme vám dobú chuť! :-)
Zdroj, titulná foto: youtube