Vynikajúci recept na hydinovú pečeň na maďarský spôsob.
U nás doma sme si toto jednoduché a rýchle jedlo obľúbili na prvé ochutnanie.
Pečienka nie je tvrdá a je vynikajúco ochutená.
Potrebujeme:
600 g pečeň hydinová (môže byť aj bravčová)
1 ks veľká cibuľa
3 PL domáca masť bravčová (alebo olej)
1 PL kvalitná mletá paprika červená sladká
1 ČL kvalitná mletá paprika červená ostrá
podľa chuti čerstvo mleté korenie čierne
podľa chuti drvená sušená majoránka
podľa chuti soľ
cca 100 ml horúca voda
Postup:
Umytú osušenú pečeň pokrájame na malé prúžky.
Na rozohriatej domácej bravčovej masti orestujeme cibuľu pokrájanú na jemno takmer do hneda.
Na cibuli sprudka orestujeme bravčovú pečeň za stáleho miešania.
Počas restovania sa z jej povrchu uvoľňujú drobné omrvinky pečene ktoré spolu s cibuľou prirodzeným spôsobom zahustia šťavu, nikdy sa nezahusťuje múkou.
Ked je pečeň orestovaná, okoreníme ju čerstvo mletým čiernym korením, premiešame.
Pridáme len cca dve štipky majoránky.
Panvicu s pečeňou som stiahneme z ohňa.
Pridáme obe papriky, necháme úplne rozpustiť v tuku.
Vrátime späť nad plameň a za usilovného poctivého stáleho miešania restujeme pečeň chvíľu v tomto paprikovo – cibuľovom základe.
Týmto sa pečeň výrazne ochutí paprikou i cibuľou, treba dávať pozor, aby sa paprika nepripálila.
Pečeň nesolíme, aby nestvrdla.
Podlejeme cca 100 ml vriacej vody, prikryjeme pokrievkou a dusíme na strednom plameni do mäkka.
Dusíme asi 10 minút, nie dlhšie, aby pečeň nestvrdla.
Ked je pečeň hotová, šťavy má byť málo, v podstate je vydusená takmer až na tuk.
Horúcu pečeň osolíme až na tanieri a podávame s pečivom, ryžou alebo inou prílohou podľa chuti.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)