plny-hrniec_transparent_negativ.png

Máte doma lístkové cesto, mak a čerešne? Najjednoduchší a najchutnejší dezert za 7 minút!

Úžasný recept na sladké chuťovky z lístkového cesta.

Bleskový a mimoriadne jednoduchý recept na makovo-čerešňovú delikatesu, ktorá vás zachráni v prípade, že vás prekvapí nečakaná návšteva.

 

 

Pár jednoduchých ingrediencií, chvíľa vášho času a chrumkavé chuťovky sú na svete.

Jednoduchý a rýchly recept na makovo-čerešňové slimáky z youtube kanála Puff Pastry Recipes.

Potrebujeme (na základ):

1 balenie čerstvého lístkového cesta (275 g)

1 balenie makovej náplne (250 g)

2 PL kyslej smotany

 

 

250 g scedených konzervovaných čerešní

1 vajce

práškový cukor

Maková náplň

Ak sa vám nepodarí zohnať makovú plnku v obchode, môžete si ju sami pripraviť doma.

Výborná a úžasne krémová náplň do obľúbených sladkých dobrôt.

 

 

Na prípravu makovej plnky potrebujeme:

225 g celého maku

250 ml mlieka

60 g masla

125 g kryštálového cukru

štipku soli

2 vajcia

Postup prípravy makovej plnky:

Celý mak pomelieme v mlynčeku na kávu – čerstvo namletý je omnoho chutnejší ako mletý kupovaný.

Do hrnca nalejeme mlieko, pridáme cukor, maslo a preložíme na sporák.

Zahrievame, kým sa cukor a maslo celkom nerozpustí.

 

 

 

V samostatnej miske rozmiešame vajcia.

Horúce mlieko zložíme z plameňa a slabým prúdom doň vmiešame vajcia – zmes sa nesmie variť, aby sa vajcia nepremenili na praženicu.

Potrebujeme len, aby sa zmes krásne zahustila a nadobudla krémovú konzistenciu.

Dôkladne rozmiešame a keď sú obidve zmesi spojené, hrniec preložíme na sporák a varíme do zhustnutia.

Zmes by mala mat konzistenciu ako hustejšia smotana.

Potom pridáme mletý mak, soľ, ešte raz všetko dôkladne premiešame a odstránime z plameňa.

 

 

Necháme vychladnúť a môžeme použiť.

Zmes, ktorú nevyužijeme, môžeme vložiť o chladničky.

Vydrží v nej 3-4 dni.

Postup prípravy makových slimákov s čerešňami:

 

 

Do misky pridáme makovú plnku.

Pridáme smotanu a vidličkou premiešame.

Makovú plnku nanesieme na plát lístkového cesta (jeden okraj necháme voľný, cca 5 cm).

V malej miske rozšľaháme vajce a potrieme ním voľný okraj cesta.

Scedené čerešne naukladáme na makovú plnku.

Potom cesto zrolujeme.

 

 

Okraj prištipneme prstami.

Rolku nakrájame na hrubšie plátky.

Slimáky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Slimáky jemne roztlačíme. Nakoniec ich potrieme vajíčkom.

Pečieme 25 minút v rúre predhriatej na 200°C.

 

 

Upečené slimáky posypeme práškovým cukrom a môžeme servírovať.

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes