plny-hrniec_transparent_negativ.png

Pripravte si tento lahodný smotanový koláč: Je taký jemný, že sa úplne rozplýva na jazyku!

Lahodná chuť tohto jednoduchého koláča podľa receptu z youtube si vás získa. Pripravte si ho ešte dnes a potešíte celú rodinu!

Potrebujeme:

2 žĺtky

80 g masla

70 g kryštálového cukru

kôru z jedného citróna

200 g hladkej múky

1 ČL prášku do pečiva

Na krém:

2 bielky

80 g kryštálového cukru

400 g kyslej smotany (1 väčší hrnček)

3 PL hladkej múky alebo kukuričného škrobu

Postup:

Ako prvé si oddelíme žĺtky a bielky.

K žĺtkom pridáme cukor, vyšľaháme do peny a potom zapracujeme zmäknuté maslo, nakrájané na malé kúsky.

Nastrúhame si kôru z citróna a spolu s múkou a kypriacim práškom ju pridáme do misy.

Vypracujeme kompaktné cesto, ktoré vyformujeme do valca a jednu tretinu si z neho odkrojíme.

Obe časti vložíme do mikroténového vrecúška a necháme odpočívať v chladničke.

Medzitým si pripravíme krém. Bielky s trochou soli si vyšľaháme na tuhý sneh.

Po častiach zašľahávame cukor, až kým nevznikne tuhšia hmota.

Potom sneh postupne zašľahávame do misy s kyslou smotanou.

Zahustíme múkou alebo kukuričným škrobom a šľaháme, kým nie je krém dostatočne hustý.

Pripravíme si zapekaciu formu na koláč, na dno rovnomerne natlačíme väčšiu časť cesta a naňho navrstvíme pripravený krém.

Navrch nastrúhame menšiu časť cesta tak, aby bol pokrytý celý krémový povrch.

Upečieme v rozohriatej rúre na 180 °C dozlatista.

Potom koláč nakrájame a môžeme podávať.

Prajeme dobrú chuť!

Video návod:

 

 

 

 

 

 

 

 

Najlepšie recepty na dnes