Vynikajúci dezert so smotanovým krémom a nadýchaným cestom. Fantastický zákusok, ktorý poteší každého maškrtníka.
Potrebujeme:
8 bielkov
8 lyžíc práškového cukru
8 lyžíc hladkej múky
1 bal. prášku do pečiva
150 ml mlieka
Krém:
700 ml mlieka
8 žĺtkov
5 lyžíc kryštálového cukru
9 lyžíc hladkej múky
1 bal. vanilkového cukru
100 g práškového cukru
200 g masla
200 ml smotany na šľahanie
500 ml smotany na šľahanie
Na posypanie:
Kakao alebo hoblinky čokolády
Postup:
Bielky preložíme do väčšej misky a ušľaháme na tuhý sneh. Postupne pridávame práškový cukor a múku spolu s práškom do pečiva.
Bielkové cesto navrstvíme na plech (35×35 cm) vymastený olejom a vložíme do vyhriatej rúry. Cesto upečieme pri teplote 180 stupňov približne 15 minút.
Upečené – ešte horúce bielkové cesto zalejeme studeným mliekom a necháme vychladnúť.
Žĺtky rozmiešame v menšom množstve mlieka a postupne primiešame múku. Miešame tak, aby v zmesi neboli hrudky.
Zvyšné mlieko spolu s cukrom preložíme na plameň a necháme zovrieť. Potom pridáme mlieko so žĺtkami a múkou a varíme za stáleho miešania, kým zmes nezačne hustnúť. Krém zložíme z plameňa a necháme chvíľu vychladnúť.
V samostatnej miske vyšľaháme zmäknuté maslo s práškovým a vanilkovým cukrom do peny. Postupne do tejto hmoty vmiešame žĺtkový krém. Nakoniec primiešame aj vyšľahanú šľahačku (200 ml) a tento krém navrstvíme na cesto.
Krém uhladíme a vložíme do chladničky stuhnúť.
Nakoniec na vrch zákusku navrstvíme ušľahanú šľahačku (500 ml) a posypeme kakaom alebo hoblinkami čokolády.
Podávam vychladené.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: coolinarika