plny-hrniec_transparent_negativ.png

Konečne som našla dokonalý recept na buchty – cesto ako perinka: Parené, pečené aj dukátové a zakaždým ako z obrázka!

Buchty sú ako perinka a do druhého dňa nestvrdnú.

Buchty sú ako perinka a do druhého dňa nestvrdnú.

Recept od pani Aničky.:-)

 

 

Potrebujeme:

250 ml mlieka

4 lyžice kryštálu

1 van. cukor

1 lyžička soli

2 žĺtky

1 vajce

70 g rozpusteného masla,

50 ml oleja, 300 g pol múky

250 g hl múky

3/4 kocky čerstvého droždia alebo 3 lyžičky sušeného

Postup:

 

 

Do vlažného mlieka dáme oba cukry, soľ, žĺtky, vajce, maslo a olej.

Ručným šľahačom (s hákmi na miesenie) premiešame, aby sa všetko spojilo.

Potom dáte múky, nakoniec rozdrobíme droždie a miešame najlepšie 20 min.

Ak nemáte robota, tak len vymiešajte.

 

 

A nechajte 15 min odpočinúť.

Potom sa k miešanie vráťte a uvidíte, ako bude cesto nádherná hladké, samá bublinka.

Nebude sa lepiť k stenám misy.

 

 

Nechajte kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.

Potom vyklopte na pomúčenú dosku.

Vopred si poriadne vymažte pekáčik bravčovou masťou.

 

 

Cesto vyvaľkajte do hrúbky 1 cm.

Vykrajujte kolieska, na ne potom navrstvite náplň (lekvár, tvaroh – proste to, čo máte radi) a zabaľte.

Nakoniec všetky buchtičky namočíme do oleja.

Nechajte odkvapkať a vkladajte do pekáča vedľa seba.

 

 

Netlačte ich tesne k sebe, nechajte im tam medzierku, pretože ešte vykysnú.

Dajte kysnúť aspoň na 30 min na teplé miesto (rúra na 50 °, alebo na slniečko).

Nakysnuté potrite bielkami.

 

 

Nastavte rúru na 170 °.

Dajte piecť na cca 30 minút.

Ak chcete, aby boli buchty chrumkavé, tak dajte piecť na najspodnejšej mriežke v rúre.

 

 

Ihneď upečené vyklopte (na papier na pečenie), po vychladnutí pocukrujjte.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes