plny-hrniec_transparent_negativ.png

Bez neho by sviatky ani neboli: ZA 10 minút robím zásobu karamelu na všetko veľkonočné pečenie – TRIKY profi cukrárky!

Výroba karamelu je veľmi jednoduchá, no napriek tomu má jeho príprava niekoľko úskalí.

Ak si nedáte pozor, môže sa ľahko pripáliť a potom chutí horko.

 

 

Teraz vám pomôžeme vyhnúť sa všetkým nástrahám.

Vďaka tomuto návodu pripravíte nebesky chutný karamel do všetkých vašich dezertov.

Potrebujeme:

 

 

300 g cukru kryštál (krupica)

200 g smotany na šľahanie

125 g masla

Štipka soli

Postup:

 

 

Na prípravu karamelu je dôležité zvoliť správnu panvicu. Najlepšie je používať panvicu s hrubším dnom a nepriľnavým povrchom.

Tiež odporúčame panvicu s vyššími bokmi.

 

 

Teraz na panvicu nasypeme cukor.

Začnite zahrievať, kým sa cukor neroztopí.

Ak je cukor úplne tekutý, zvýšte teplo.

 

 

Karamel bude dokonalý, keď sa cukor zahreje na 170 stupňov .

Pri nižšej teplote nezačne karamelizovať.  Vtedy sa pripáli a zhorkne.

Po chvíľach stiahneme z platne a miešame mimo. Niektorí cukrári odporúčajú „nemiešať vareškou“ ale panvicu s karamelom mimo sporáka „pretrepať“. Vďaka tomu vraj dosiahneme lepšiu konzistenciu.

Myslite na to, že proces rozpusetenia cukru je naozaj rýchly a rovnako rýchlo sa môže aj pripáliť.

 

 

Do skaramelizovaného cukru pridáme maslo, smotanu a štipku soli – ja to robím mimo plameňa.

A za stáleho miešania skaramelizovaný cukor rozvaríme.

Miešanie je v tejto fáze najdôležitejšie.

Karamel sa rozpustí a vznikne riedka omáčka. Omáčku precedíme do pohára, necháme vychladnúť, uzavrieme viečkom a dáme do chladničky.

 

 

 

Karamel po stuhnutí má konzistenciu hustej omáčky. Vydrží dlhú dobu, kedže cukor je konzervant.

Využitie karamelu

Na polevu:

Karamel je vynilajúci na akékoľvek polevy.

Stačí ho nechať zahriať na izbovú teplotu a použiť.

Do krémov:

 

 

Do krému na zákusky -zašľahať 2-3 polievkové lyžice karamelu. Karamel musí mať pred zašľahaním izbovú teplotu.

Na ozdobu:

Na poliatie pohárov, palaciniek, atď-karamel nechať rozpustiť vo vodnom kúpeli alebo mikrovlnke.

Triky pri výrobe karamelu:

 

 

Ak sa všetok cukor nerozpustí, tak ho nemiešajte.

Vďaka tomu bude mať lepšiu konzistenciu a krajšiu farbu. 

Aj karamel môžete dochucovať. Keď už bude cukor rozpustený, pridajte do neho trochu soli, pomletú čili papričku alebo trošku pomletej kávy.

 

 

Veľmi jednoducho urobíte farebný karamel. Stačí použiť potravinárske farbivá, ktoré pridávajte v menšom množstve, aby ste dosiahli pekný odtieň.

Na prípravu karamelu je vhodnejší hrniec alebo panvica so širokým dnom, aby sa cukor lepšie rozpustil.

Ak pridáte do karamelu trochu citrónovej šťavy, tak vám cukor opäť neskryštalizuje.

Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes