Veľmi jemný a ľahký, nie príliš sladký koláč, ktorý je ako stvorený na sviatočné maškrtenie. Tento dezert má vždy veľký úspech a preto sa rozhodne oplatí túto dobrotu vyskúšať. Príprava je skutočne jednoduchá.
Potrebujeme:
Plech s rozmermi 27×38 cm
Na pudingový krém:
2 bal. vanilkového pudingu
6 lyžíc kryštálového cukru
800 ml mlieka
Na cesto:
6 vajec
180 g kryštálového cukru
100 ml vody
50 ml oleja
250 g hladkej múky
1 bal. prášku do pečiva
Štipku soli
Nikoľko kvapiek citrónovej šťavy
2 lyžice kakaového prášku
Na vrch:
800 g kyslej smotany
5 lyžíc práškového cukru
Štipku škorice
Postup:
Najskôr si z pudingových práškov, mlieka a cukru uvaríme puding.
Hotový puding zložíme z plameňa a necháme za občasného miešania vychladnúť.
Teraz ideme na cesto. Vajcia rozdelíme na bielky a žĺtky. Žĺtky ušľaháme s cukrom do peny, postupne pridávame vodu a olej. Múku preosejeme a zmiešame s práškom do pečiva a soľou. Potom po častiach primiešame sypkú zmes do žĺtkovej zmesi. Nakoniec si ušľaháme bielky do tuhého snehu (pred koncom šľahania pridáme do snehu citrónovú šťavu) a spojíme so žĺtkovou zmesou. Cesto rozdelíme na polovicu a do jednej primiešame kakao.
Plech vyložíme papierom na pečenie a navrstvíme naň cesto. Najskôr navrstvíme svetlú časť a na ňu tmavú časť cesta. Pomocou lyžičky vytvoríme mramorový vzor. Na cesto lyžicou dávkujeme puding do cesta (vytvárame v ceste pudingové ostrovčeky).
Vložíme do vyhriatej rúry na 200 stupňov a pečieme pri tejto teplote 5 minút. Potom teplotu znížime na 180 stupňov – pečieme približne 30 minút, počas pečenia cesto kontrolujeme, každá rúra pečie inak.
Kým sa cesto upečie, pripravíme si smotanovú polevu. Smotanu jednoducho zmiešame s cukrom a túto zmes nalejeme na horúci upečený koláč. Nakoniec posypeme škoricou a môžeme pridať aj strúhanú horkú čokoládu.
Necháme úplne vychladnúť a stuhnúť v chladničke.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj:hankka