plny-hrniec_transparent_negativ.png

Božské pudingovo-smotanové kocky!

Veľmi jemný a ľahký, nie príliš sladký koláč, ktorý je ako stvorený na sviatočné maškrtenie. Tento dezert má vždy veľký úspech a preto sa rozhodne oplatí túto dobrotu vyskúšať. Príprava je skutočne jednoduchá.

Veľmi jemný a ľahký, nie príliš sladký koláč, ktorý je ako stvorený na sviatočné maškrtenie. Tento dezert má vždy veľký úspech a preto sa rozhodne oplatí túto dobrotu vyskúšať. Príprava je skutočne jednoduchá.

Potrebujeme:

Plech s rozmermi 27×38 cm

Na pudingový krém:

2 bal. vanilkového pudingu

6 lyžíc kryštálového cukru

800 ml mlieka

Na cesto:

6 vajec

180 g kryštálového cukru

100 ml vody

50 ml oleja

250 g hladkej múky

1 bal. prášku do pečiva

Štipku soli

Nikoľko kvapiek citrónovej šťavy

2 lyžice kakaového prášku

Na vrch:

800 g kyslej smotany

5 lyžíc práškového cukru

Štipku škorice

Postup:

Najskôr si z pudingových práškov, mlieka a cukru uvaríme puding.

Hotový puding zložíme z plameňa a necháme za občasného miešania vychladnúť.

Teraz ideme na cesto. Vajcia rozdelíme na bielky a žĺtky. Žĺtky ušľaháme s cukrom do peny, postupne pridávame vodu a olej. Múku preosejeme a zmiešame s práškom do pečiva a soľou. Potom po častiach primiešame sypkú zmes do žĺtkovej zmesi. Nakoniec si ušľaháme bielky do tuhého snehu (pred koncom šľahania pridáme do snehu citrónovú šťavu) a spojíme so žĺtkovou zmesou. Cesto rozdelíme na polovicu a do jednej primiešame kakao.

Plech vyložíme papierom na pečenie a navrstvíme naň cesto. Najskôr navrstvíme svetlú časť a na ňu tmavú časť cesta. Pomocou lyžičky vytvoríme mramorový vzor. Na cesto lyžicou dávkujeme puding do cesta (vytvárame v ceste pudingové ostrovčeky).

Vložíme do vyhriatej rúry na 200 stupňov a pečieme pri tejto teplote 5 minút. Potom teplotu znížime na 180 stupňov – pečieme približne 30 minút, počas pečenia cesto kontrolujeme, každá rúra pečie inak.

Kým sa cesto upečie, pripravíme si smotanovú polevu. Smotanu jednoducho zmiešame s cukrom a túto zmes nalejeme na horúci upečený koláč. Nakoniec posypeme škoricou a môžeme pridať aj strúhanú horkú čokoládu.

Necháme úplne vychladnúť a stuhnúť v chladničke.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj:hankka

Najlepšie recepty na dnes