Niektoré rastliny pestujeme pre vzhľad, iné pre ich chuť.
Ako sa ukazuje, niektoré druhy spájajú tieto dve výhody – sú skvelou záhradnou ozdobou, no skončiť môžu aj na tanieri.
Kulinárske a estetické hodnoty v sebe spája napríklad juka.
V našich záhradách je často pestovanou rastlinou, no ako uvádza portál domekiogrodek, nie každý vie o jej mimoriadnych vlastnostiach a širokom spektre použitia.
Zistite, ako môžete juku využiť v kuchyni.
Záhradná juka nielen na okrasu
Juka je na Slovensku mimoriadne populárna rastlina, ktorá zdobí mnohé okrasné záhrady.
Rastlina, ktorá pochádza zo Severnej Ameriky, dokonale zvláda extrémne poveternostné podmienky, akými sú mráz či sucho.
Je nenáročná na pestovanie, pri správnej starostlivosti dorastá až do výšky 2 m a je pokrytá nádhernými kvetmi.
Doba kvitnutia juky je od júla do augusta.
Rastlina v tomto čase raší výhonok týčiaci sa nad listami, z ktorého vyrastajú biele zvončekovité kvety.
Ukazuje sa, že tieto pôsobivé súkvetia nielen krásne vyzerajú, ale sú aj veľmi chutné.
Jedzte kvety juky pre zdravie
Kvety juky majú sviežu, mierne citrusovú vôňu.
Pred konzumáciou sa oplatí ich ochutnať, pretože niektoré sú horkejšie, potom ich treba na pár minút hodiť do vriacej vody.
Ak chutia, nie je to potrebné – stačí ich opláchnuť a pridať napríklad do šalátu.
Varené okvetné lístky tejto rastliny sa dajú upiecť a vyprážať , možno z nich pripraviť plnku do torty, pridať do duseného mäsa, polievky alebo praženice, možno z nich pripraviť dezert alebo nakladať rovnakým spôsobom ako uhorky.
Juka – jedlá a užitočná rastlina
Nielen kvety juky sú však vhodné na konzumáciu, aj keď určite predstavujú mimoriadne aromatický a originálny doplnok jedál.
Zaujímavosťou záhradnej juky je, že patrí do čeľade špargle a možno ju konzumovať podobne ako túto zeleninu.
Hodia sa na to kvetinové výhonky, ktoré chutia rovnako lahodne.
V Amerike sa juka pestuje ako úžitková rastlina vďaka jej silným vláknam prítomným v listoch, ktoré sa využívajú napr. na výrobu lán.
Rastlina je známa aj svojimi liečivými vlastnosťami, pre ktoré si ju cenili domorodí Američania.
Koreň juky je tu obzvlášť pozoruhodný.
Podzemná časť juky je bohatá na aktívne zlúčeniny, ako sú antioxidanty a saponíny.
Používa sa na výrobu kozmetiky okrem iného na starostlivosť o pokožku hlavy a tvár.
Extrakt z koreňa juky má protizápalové, sekretolytické a čistiace vlastnosti, podporuje činnosť tráviaceho a dýchacieho systému.
Ak teda aj vy pestujete juku vo svojej záhrade, nenechajte viac jej kvety bez povšimnutia a začnite ich jesť.
Dobrú chuť!