Ak nemáte veľký hrniec na všetky poháre a nechce sa vám zavárať na 10x, tento nápad bude aj rpe vás tým pravým orechovým.
Ja už inak nezaváram roky.
Podľa tohoto návodu zaváram aj iné ovocie.
Okrem jahôd takto môžete zavárať všetko ovocie aj zeleninu.
Potrebujeme:
Poháre
Jahody
Cukor
Vodu
1 bal. prípravku na konzervovanie (voliteľné)
1 kg cukru
Postup:
1 kg cukru si zmiešame s balíčkom prípravku na konzervovanie.
Čo z tejto zmesi neminiete, odložíte na ďalšie zaváranie.
Jahody umyjeme.
Ovocie si očistíme (zbavíme stopiek), nekrájame.
Jahody navrstvíme do čistých pohárov, do každého poháru dáme 3 lyžice cukru (zmiešaného s prípravkom na konzervovanie).
Zalejeme vodou.
Poháre zavrieme (ja som tiež mala zatláčacie viečka).
Poháre uložíme na plech tak, aby sa nedotýkali.
Potom vlejeme do plechu 1 liter vody.
Vložíme do studenej rúry na spodnú mriežku.
Nastavíme teplotu 160 stupňov (dolné tepelné teleso).
A teraz už necháme vo vnútri zavárať.
Trvá to asi 35-40 minút, najdôležitejšie je sledovať, kedy v pohároch vybehnú bublinky.
Vtedy treba hneď poháre vybrať.
Poháre teraz necháme vychladnúť, ako klasicky. :-)
Poznámka:
Ja zaváram aj bez pridania vody – minulý rok som tak robila marhule, dala som len 3 lyžice cukru a zatvorila poháre – takto som dala do rúry a boli výborné.
Ovocie pustí vlastnú šťavu.
Ešte treba dodať, že pokiaľ ide o zaváranie tvrdšieho ovocia, tak potom, ako uvidíte bublinky, necháme v rúre ešte asi 10-15 minút.