zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Tento krátky kód znamená cvrčkovú múku: Stačí sa pozrieť a viete, či ho produkt obsahuje!

Vedeli ste, čo znamená tento kód?

Ak niekomu poviete, že potraviny, ktoré jedia, obsahujú hmyz, mnohým z toho prejde mráz po chrbte.

 

 

Je to však bežná realita, ktorá sa ukýva za krátkymi kódmi na obale produktu.

V dnešnom článku vám teda priblížime, ako rozpoznáte produkty, ktoré obsahujú hmyz. 

 

 

Portál pysznosci prezradil, na čo si dať pri výbere produktov v supermarketoch pozor. 

S potravinami obsahujúcimi hmyz sa môžete stretnúť už od roku 2018.

Hoci vám pri tejto predstave možno ostalo trochu nevoľno, mali by ste vedieť, že hmyz pomáha v potravinárskom priemysle od nepamäti. 

Napríklad najdrahší medovicový med vzniká tak, že šťava z rastlín prejde tráviacim ústrojenstvom vošiek medonosných a červcov, pričom nimi vyprodukovaná medovica je následne zberaná včelami.

 

 

Ďalším príkladom sú aj lesklé povrchy cukroviniek, medzi ktoré patria napríklad lentilky či želé cukríky. 

Leštiaca látka, živica šelak (E 904) sa vyrába z výlučkov červca lakového a okrem cukroviniek sa používa aj ako poťahová látka tabliet a kapsúl vo farmaceutickom priemysle. 

Sušené ovocie, orechy, či zrnková káva obsahujú zas šelak, ktorý sa získava z výlučkov hmyzu. 

 

 

Košenilová červená (E 120) patrí medzi potravinárske farbivá.

Získava sa zo sušených tiel samičiek hmyzu nopálovec karmínový (inak aj červenec nopálový).

 

 

Môžete ju nájsť aj pod pojmom karmín a nachádza sa napríklad v džemoch, žuvačkách, sladkostiach ale používa ju aj farmaceutický priemysel.

Okrem toho sa vyskytuje aj v údeninách.

U nás konzumácia samotného hmyzu nie je bežná.

Napriek tomu hmyz nájdete ako prísadu v mnohých potravinách, ktoré sú dostupné v supermarketoch.

 

 

Medzi také potraviny patria aj proteínové tyčinky, ktoré sa vyrábajú z cvrčkov.

Pre každý produkt sú presne stanovené podmienky a rozhodnutie definuje okruh výrobkov, v ktorých môže byť hmyz použitý.

Okrem toho je tiež určené maximálne možné dávkovanie.

 

 

A tiež nesmie chýbať označenie na obale výrobkov, ktoré obsahujú stopy hmyzu.

Aby mohli byť tieto produkty schválené, predchádzalo im zhodnotenie zdravotnej neškodnosti a zisťovali sa aj možné zdravotné riziká. 

Podľa odborníčky je väčšina druhov hmyzu na konzumáciu pre človeka neškodná, avšak v niektorých prípadoch, pre ich vysoký obsah bielkovín, môže hmyz vyvolať alergickú reakciu.

 

 

Náchylnejší sú ľudia, ktorí sú vo všeobecnosti citlivejší na kôrovce, mäkkýše a morské plody. 

Hmyz u nich môže vyvolať alergickú reakciu a preto by sa jeho konzumácii mali vyhýbať. 

Prejavy a priebeh takejto alergie môže byť rôzny v závislosti od toho, ako je človek citlivý.

Problematická môže byť aj kombinácia bielkoviny, ktorú obsahuje hmyz a ďalších potravinových alergénov ako je napríklad lepok. 

Preto každý produkt, určený na konzumáciu, ktorý obsahuje hmyz, musí byť riadne označený. 

 

 

V zozname ingrediencií na obale produktu by ste mali nájsť presnú informáciu, aký druh a forma hmyzu boli použité.

Ak teda produkt obsahuje napríklad múku z crčkov, potom musí byť na obale uvedené, že obsahuje prášok z Acheta domesticus (cvrček domový) a tiež upozornenie, že ide o zložku spôsobujúcu alergické reakcie. 

Veľa zdravia!

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pexels
Foto: unsplash
Foto: pixabay

Najlepšie tipy pre zdravie