Toto jedlo bolo zárukou sýteho obeda aj v časoch, keď doma nebolo mäso.
Kapusta a jednoduché cesto sú základom obľúbeného jedla našich babičiek – fliačkov s kapustou.
Dnes sa samozrejme cestovina dá pohodlne kúpiť, ale kedysi sa fliačky vyrábali ručne a pripravovali spolu s kapustou na panvici, čo zaručilo výnimočnú chuť.
Našťastie, toto tajomstvo starých materí sa zachovalo do dnes a tak vám dnes môžeme prezradiť, ako pripraviť dokonale chutné sedliacke fliačky s kapustou.
Buďte si istí, že po tejto pochúťke sa budete len zalyzovať.
Potrebujeme:
Na cesto:
400 g polohrubej múky
1 vajíčko
soľ
cca 150 ml vody
ďalej:
na cca 1/2 kg cesta krájaného na kocky
1 kg kapusty
1 ČL mletého kmínu
1 ČL mletého čierneho korenia
soľ
olej
Voliteľné:
Slaninka
Postup:
Múku, 1/2 lyžičky soli, vajíčko a vodu (asi 1,5 dcl) spracujeme na cesto.
Ak pridáte menej vody, cesto bude tuhšie a lepšie sa vám bude potom krájať (nebude sa tak lepiť), ale mne sa zdajú chutnejšie, keď je cesto mäkšie, hoci sa potom zlepujú.
Cesto si vyvaľkáme na tenko a necháme ho trošku „obschnúť“, aby sa lepšie krájalo.
Z kapusty odstráňte vonkajšie listy, dôkladne ju očistite a potom nastrúhajte na strúhadle s veľkým otvorom.
Dochutíme soľou, odložíme do misky a necháme 20-30 minút postáť.
Scedíme a vytlačíme šťavu.
Osmažíme na panvici na miernom ohni s trochou oleja za stáleho miešania.
Je dobré, keď je už zlatohnedej farby.
Ochutíme rascou a korením.
Potom odstavíme z ohňa.
Cestovinu nakrájame na štvorčeky (prípadne môžete len natrhať, tak to robila moja babička).
Uvaríme vo v osolenej vode.
Potom scedíme a primiešame ku kapuste.
Smažte ich spolu s kapustou na panvici niekoľko minút, potom ich môžete podávať.
Tipy:
Pri smažení kapusty pridávala babička aj trochu cukru.
Cukor dodá kapuste farbu aj výbornú chuť.
Ak sa vám dá, použite na fliačky novú kapustu.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)