plny-hrniec_transparent_negativ.png

Legendárna babkina FAZUĽOVÁ polievka na kyslo: Keď uvarím túto polievku, hneď je prázdny hrniec!

Táto polievka sa u nás v rodine robí odkedy si pamätám.

 

 

Recept na ňu mám po svojej babičke, ktorá ho má od svojej mamy.

Polievka je veľmi sýta a chutná, za lacný peniaz máte plný hrniec vynikajúceho obedu.

U nás sa obľubuje naozaj kyslá verzia, takže pridávam viac octu.

 

 

Polievočku si ale môže každý dochutiť tak, ako mu vyhovuje.

Odporúčam pred podávaním uvariť aj pár vajec natvrdo. K polievke sa výborne hodia.

Potrebujeme:

200 g biela fazuľa

4 ks mrkva

4 ks zemiak

2 ks párky

200 g slanina

2 dl smotana na varenie

2 PL hladká múka

2 ks celé korenie

2 ks bobkový list

olej

soľ

mleté čierne korenie

červená mletá paprika

ocot

Voliteľné (na podávanie):

Vajce uvarené natvrdo

Postup:

 

 

Fazuľu si v dostatočnom časovom predstihu namočíme, ideálne cez noc.

Slaninu aj párky nakrájame na menšie kúsky.

Opečieme ich na oleji.

 

 

Krátko restujeme a pridáme lyžicu hladkej múky.

Pridáme fazuľu, bobkový list a celé korenie.

Zalejeme vodou a necháme variť.

 

 

Približne v polovici varenia pridáme nakrájanú mrkvu a zemiaky.

Dochutíme soľou a mletým čiernym korením.

Pridáme trošku mletej červenej papriky.

 

 

Na kocni varenia si v smotane na varenie rozmiešame lyžicu hladkej múky a pridáme do hrnca na zahustenie.

Ak máte radšej hustejšiu, pridajte múky viac.

Krátko prevaríme a odstavíme.

 

 

Podľa chutí pridáme ocot.

U nás sa podáva s vajíčkom uvareným natvrdo.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes