Táto polievka sa u nás v rodine robí odkedy si pamätám.
Recept na ňu mám po svojej babičke, ktorá ho má od svojej mamy.
Polievka je veľmi sýta a chutná, za lacný peniaz máte plný hrniec vynikajúceho obedu.
U nás sa obľubuje naozaj kyslá verzia, takže pridávam viac octu.
Polievočku si ale môže každý dochutiť tak, ako mu vyhovuje.
Odporúčam pred podávaním uvariť aj pár vajec natvrdo. K polievke sa výborne hodia.
Potrebujeme:
200 g biela fazuľa
4 ks mrkva
4 ks zemiak
2 ks párky
200 g slanina
2 dl smotana na varenie
2 PL hladká múka
2 ks celé korenie
2 ks bobkový list
olej
soľ
mleté čierne korenie
červená mletá paprika
ocot
Voliteľné (na podávanie):
Vajce uvarené natvrdo
Postup:
Fazuľu si v dostatočnom časovom predstihu namočíme, ideálne cez noc.
Slaninu aj párky nakrájame na menšie kúsky.
Opečieme ich na oleji.
Krátko restujeme a pridáme lyžicu hladkej múky.
Pridáme fazuľu, bobkový list a celé korenie.
Zalejeme vodou a necháme variť.
Približne v polovici varenia pridáme nakrájanú mrkvu a zemiaky.
Dochutíme soľou a mletým čiernym korením.
Pridáme trošku mletej červenej papriky.
Na kocni varenia si v smotane na varenie rozmiešame lyžicu hladkej múky a pridáme do hrnca na zahustenie.
Ak máte radšej hustejšiu, pridajte múky viac.
Krátko prevaríme a odstavíme.
Podľa chutí pridáme ocot.
U nás sa podáva s vajíčkom uvareným natvrdo.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)