Priateľ z Talianska ma naučil, ako sa robí NAJLEPŠÍ domáci kečup. Už si ho nikdy nekúpim v obchode!

Najlepší recept na domáci paradajkový kečup, aký tu kedy bol.

Ponúkame vám super jednoduchý recept na domáci kečup bez chemikálií alebo prísad.

 

 

Ideálny na dochutenie hamburgerov, hot dogov, ale výborne sa hodí aj ako dip.

Po vzhliadnutí tohto receptu už nebudete chcieť kupovať kečup zo supermarketu, pretože táto domáca verzia je nielen zdravšia, ale aj vynikajúco chutí.

 

Úžasný recept na najchutnejší domáci kečup z youtube kanála Gesunde Rezepte.

Potrebujeme:

1 veľkú cibuľu

5 strúčikov cesnaku

olivový olej

3 kg paradajok

 

 

1 jablko

150 ml jablčného octu (2/3 šálky)

1 PL paradajkovej pasty

75 g hnedého cukru (1/3 šálky)

2 ČL soli

1 ČL celých klinčekov

 

 

5 zrniek kardamónu

strúhaný muškátový oriešok (podľa chuti)

1 tyčinku škorice

2 ČL sladkej papriky

mleté čierne korenie (podľa chuti)

1 bobkový list

Postup:

Paradajky dôkladne umyjeme a odstránime stopky.

Nakrájame na štvrtiny a odstránime tvrdú časť. Ošúpanú cibuľu nakrájame na kocky.

Cesnak nakrájame na tenké plátky. Do hrnca nalejeme olivový olej a pridáme cesnak s cibuľou.

Cibuľu zľahka osmažíme do mäkka a jemne do zlatista.

 

 

Potom do hrnca pridáme paradajky.

Paradajky s cibuľou dôkladne premiešame, aby sa cibuľa neprilepila na dno hrnca.

Keď paradajky pustia šťavu, pridáme na hrubo nakrájané jablko a dôkladne zamiešame.

Keď zmes začne bublať, pridáme ocot a premiešame.

Ďalej pridáme cukor, paradajkovú pastu a zamiešame.

Zmes osolíme, pridáme klinčeky, sladkú papriku, kardamón, škoricu a bobkový list.

 

 

Nakoniec nastrúhame muškátový oriešok a dobre premiešame.

Podľa chuti pridáme čierne korenie.

Všetky ingrediencie dôkladne premiešame, potom hrniec prikryjeme a na miernom ohni dusíme 20 minút.

Pomalé varenie umožňuje plne rozvinúť chute a konečný výsledok bude ešte chutnejší.

Po uplynutí doby odstránime zo zmesi veľké korenie, ako je škorica, klinčeky, kardamón a bobkový list.

To zabráni tomu, aby koreniny počas procesu mixovania uvoľňovali nežiaduce textúry alebo príliš intenzívne chute.

 

 

Paradajkovú zmes prelejeme do mixéra a dôkladne rozmixujeme.

Hotový kečup prelejeme do sterilných pohárov a viečkami uzavrieme.

Poháre poukladáme do plechu na pečenie a zalejeme horúcou vodou tak, aby hladina vody bola asi 2 cm.

Poháre vložíme do rúry predhriatej na 150°C a pečieme 30-35 minút.

Horúce poháre po vybratí z rúry prikryjeme utierkou a necháme 20 minút nerušene postáť.

Môžeme ochutnávať.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: pexels
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes