plny-hrniec_transparent_negativ.png

Hydratuje lepšie ako voda a v horúcom počasí je spásou. Ako si vyrobiť domáci izotonický nápoj?

Pripravte si domáci izotonický nápoj!

Keď je vonku horúco, nemôžeme zabúdať na poriadnu hydratáciu.

 

 

Najčastejšie siahame po vode alebo chladených nápojoch, no nie vždy je to dobrá voľba.

Dnes vám prezradíme, ako si vyrobiť domáci izotonický nápoj, ktorý vás hydratuje oveľa lepšie ako voda a okamžite doplní stratené látky.

Portál haps radí, ako si vyrobiť domáci izotonický nápoj.

Jednu z kľúčových ingrediencií používate v kuchyni neustále a nie je spojená s nápojmi.

Nielen športovci, ale každý by mal piť izotonické nápoje, najmä keď je vonku horúco.

 

 

Ale samozrejme, nehovoríme o tých sladkých, farebných nápojoch z obchodu – najlepšie je vyrobiť si vlastný domáci izotonický nápoj s rôznymi prísadami.

Jedna vec by však nemala chýbať nikdy a tou je soľ.

 

 

Prečo by ste mali pridávať soľ do domácich izotonických nápojov?

Nuž, niektorých to asi prekvapí, ale je to nevyhnutné, ak sa chceme poriadne hydratovať a doplniť stratené mikroelementy.

 

 

Počas horúceho počasia a zvýšenej fyzickej aktivity strácame sodík potením.

Pridaním čo i len malého množstva soli vynahradíte jej nedostatky a tiež sa vďaka nej bude voda, ktorú pijete, lepšie vstrebávať.

 

 

Okrem toho zlepší krvný obeh a môže pomôcť v boji proti kŕčom (najmä ak veľa bicyklujete alebo pravidelne behávate).

Ako si vyrobiť domáci izotonický nápoj?

Chutí výborne a hydratuje lepšie ako voda

 

 

Ingrediencie:

1 liter minerálnej vody

polovica zelenej uhorky

4 plátky citróna

 

 

niekoľko lístkov mäty alebo 2 vetvičky rozmarínu

1 polievková lyžica jablčného octu

1 plochá polievková lyžica cukru alebo medu

plochá lyžička soli

 

 

niekoľko plátkov čerstvého zázvoru

kocky ľadu

Postup:

Uhorku dôkladne umyte a nakrájajte na plátky.

 

 

Podobne nakrájajte citrón a v rukách rozdrvte mätu.

Suroviny dajte do džbánu alebo fľaše, zalejte vodou, pridajte soľ, cukor a ocot.

 

 

Všetko dôkladne premiešajte, aby sa cukor a soľ rozpustili.

Nápoj umiestnite do chladničky na 2-3 hodiny, aby ingrediencie uvoľnili svoju chuť a nutričnú hodnotu.

Pre extra osvieženie pridajte kocky ľadu.

 

 

Na prípravu domáceho izotonického nápoja môžete použiť aj plátky pomarančov, čerešne, jahody a iné ovocie.

Počas horúceho počasia alebo intenzívnej fyzickej námahy majte vždy po ruke fľašu výživného nápoja.

Veľa šťastia!

Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes